Vindenergi i hastig udvikling i Tyrkiet


I et område rigt på vind i det nordvestlige Tyrkiet snurrer 22 turbiner fra den danske vindmølleproducent Siemens. Turbinerne udgør landvindmølleparken Balabanli, der er den 15. vindmøllepark, EKF har finansieret i landet inden for de sidste 10 år. (Foto: Siemens Gamesa Renewable Energy)

Facts om Balabanli


Hvad: Landvindmøllepark i den nordvestlige del af Tyrkiet

Leverandør: Siemens Wind Power A/S

Størrelse: 50,6 MW fordelt på 22 turbiner

Opførelsesperiode: 2014

Total investering: ​100 millioner amerikanske dollar

EKF's andel: 95 % af seniorgælden svarende til 68 millioner amerikanske dollar

EKF-produkt: Køberkreditgaranti og Eksportlån

Dækningsperiode: 2014 – ultimo 2027

Hurtig og konkurrencedygtig EKF-finansiering

Det tyrkiske vindmarked er i hastig udvikling. Cirka 6 procent af Tyrkiets energiproduktion stammer fra vind, og tallet er kraftigt stigende. I perioden fra 2006-2016 har EKF finansieret knap 30 vindmølleparker i landet. Det har gjort EKF særdeles bekendt med det tyrkiske marked, sponsorer og de finansielle parter i landet. Men tyrkernes særlige interesse for EKF’s deltagelse i projekterne skyldes dog EKF’s hurtige og konkurrencedygtige finansiering.

I 2013 finansierede EKF den 50,6 megawatt store landvindmøllepark Balabanli, der forsyner cirka 43.000 husstande med strøm. Balabanli-projektet er ejet af Borusan EnBW Enerji, som er et 50:50 joint venture mellem det tyske energiselskab EnBW og den tyrkiske industrigruppe Borusan. Selskabet blev stiftet i 2009 med formålet at udvikle 2.000 megawatt vedvarende energi i Tyrkiet. Balabanli er det andet projekt i rækken og udgør en samlet investering på 100 millioner amerikanske dollar.

Balabanli-projektet er et klassisk eksempel på en bankgaranteret vind-forretning i Tyrkiet. Finansieringen er, ligesom langt de fleste af EKF’s vind-forretninger i landet, bygget op om en tyrkisk projektfinansiering – i Balabanli-projektet mellem Borusan EnBW Enerji på sponsorsiden og Yapi ve Kredi Bankasi A.S. og UniCredit Bank på lånersiden.
EKF yder funding til projektet og stiller garanti for 95 pct. af seniorgælden via en Køberkreditgaranti over for UniCredit Bank.