EKF med i finansieringen af verdens største havvindmøllepark


Med en ny finansieringsmodel går EKF nye veje som verdens førende offentlige finansieringspartner på vindmølleprojekter. (Foto: Ørsted A/S)

Vinden fejer hen over det brusende hav de fleste dage om året, og nogle siger, det er et af de mest vindomsuste områder i hele England. Vi befinder os ca. 14 km vest for øen Walney i det nordvestlige England. Ikke en oplagt destination til en badeferie, men det perfekte sted til verdens største offshore vindfarm.

Når havvindmølleparken Walney Extension bliver sat i drift i anden halvdel af 2018, vil parken overhale London Array og blive verdens største af sin slags. Med en kapacitet på 659 MW kan vindmølleparken levere strøm til over en halv million britiske hjem.

Vindmølleparker af den størrelse er komplekse – og ikke mindst dyre – at opføre. De kræver gigantiske lånebeløb med lange løbetider, og derfor er en enkelt bank ikke i stand til at stå for finansieringen.Vi er parate til at gå nye veje, både for at lykkes med vindmølleprojekter og for at understøtte dansk eksport.

Vi er parate til at gå nye veje, både for at lykkes med vindmølleprojekter og for at understøtte dansk eksport

I disse tilfælde bliver finansieringen afhængig af forskellige institutioner, bl.a. eksportkreditinstitutter som EKF, der er verdens førende offentlige finansieringspartner på vindprojekter.

Case facts


Hvad: Havvindmøllepark i Storbritannien.

Ejere: Ørsted, PFA, PKA.

Leverandører: Siemens Gamesa Renewable Energy og MHI Vestas.

Størrelse: 659 MW fordelt på 87 turbiner

Opførelsesperiode: 2015-2018.

Total investering: Ca. ​2 milliarder GBP (PFA og PKA's ejerandel)

EKF's andel​: Ca. 342 millioner GBP.

EKF-produkt: Securitization/Projektfinansieringsgaranti.

Dækningsperiode: 16 år.

I Walney Extensions tilfælde står Ørsted (tidligere DONG) for opførelsen, mens et konsortium bestående af pensionsselskaberne PFA og PKA har købt en ejerandel på 50 %.

Som et led i finansieringen har PFA og PKA udstedt kreditratede projektobligationer til Aviva Investors, BlackRock Investment Management (UK) Limited, Legal & General Investment Management Real Assets og Macquarie Infrastructure Debt Investment Solutions.

EKF stiller en garanti på knap tre mia. kr. for en af obligationsserierne. Det nye ved finansieringsmodellen er, at gælden er struktureret som en såkaldt green bond, hvor provenuet fra udstedelsen går til finansiering af grønne investeringer. Obligationen er indekseret til inflationen i Storbritannien, hvilket medvirker til at reducere de finansielle risici i projektet. Det er første gang, en offshore vindfarm i Storbritannien bliver finansieret gennem en green bond.

"Vi er absolut førende, når det kommer til offentlig finansiering af vindmølleparker. Vi er parate til at gå nye veje, både for at lykkes med vindmølleprojekter og for at understøtte dansk eksport. Det er løsningen med en green bond indekseret til inflationen i Storbritannien et eksempel på. Samtidig er det meget tilfredsstillende at være en del af et dansk vindsamarbejde, der sender grøn energi ud til over en halv million britiske husstande," siger vicedirektør i EKF Christian Ølgaard.