BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

300 mio. GBP til stor skotsk havvindmøllepark


Size matters. Det gælder mere end noget andet, når talen falder på havvindmølleparker. Det skyldes, at vindmølleparker til vands er så dyre at opføre, at der skal en vis størrelse til for at sikre økonomien i projekterne. Det vidner Beatrice Offshore Wind Farm om, der med sine 588 megawatt udgør en total investering på 2,6 mia. GBP. (Foto: Siemens Gamesa Renewable Energy)

EKF og EIB stiller garanti

Storbritannien er ikke blot verdens største marked inden for offshore vind, det er også verdens mest avancerede og udviklede. På offshore-markedet går Storbritannien i front, og de omkringliggende lande i Nordsøen følger trop – både når det drejer sig om vindmølleparkernes stigende størrelse, finansieringens omfang og kompleksiteten bag.

Case facts


Hvad: Offshore vindmøllepark 13 kilometer fra Skotlands kyst

Leverandør: Siemens Wind Power A/S

Størrelse: 588 MW fordelt på 84 møller

Opførelsesperiode:​ 2016-2019

Total investering: 2,6 milliarder pund

EKF's andel300 milliarder pund svarende til 20% af seniorgæld

EKF produkt: Projektfinansieringsgaranti

Dækningsperiode: Op til 4 års træk og 15 års tilbageperiode

EKF har været med til at udvikle offshore markedet i Nordsøen, og i 2016 deltog EKF i finansieringen af Beatrice Offshore Windfarm – et af de største privatfinansierede infrastrukturprojekter i Skotland nogensinde.

Med Beatrice-projektet træder EKF igen ind på markedet i Storbritannien, hvor de ellers ikke har været siden finansieringen af 630 MW store London Array offshore-projekt i 2010. Til sammenligning består Beatrice vindpark af 84 Siemens vindmøller, der har en samlet kapacitet på 588 MW. Det gør Beatrice i stand til at forsyne omkring 475.000 husstande med strøm, når anlægget i 2019 er fuldt operationelt.

Store anlæg betyder store lån, og når de skal finansieres vender parterne sig typisk mod EKF. EKF kan som udgangspunkt tage en stor del af beløbet og gerne på offshore vindparker

I Beatrices tilfælde har EKF i samarbejde med Den Europæiske Investeringsbank, EIB, stillet garanti for 300 millioner GBP (2,6 milliarder kroner) svarende til 20 procent af seniorgælden på det 2,6 milliarder pund store projekt.