BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Tør du løbe risiko ude i verden? Det gjorde CEBRA


Arkitektvirksomheden CEBRA fra Aarhus vandt en konkurrence om at designe et kulturcenter og en tilstødende park i hjertet af Abu Dhabi by. For at få ordren på cirka 70 millioner kroner skulle CEBRA stille en leveringsgaranti til bygherren, som var større end egenkapitalen i den forholdsvis lille tegnestue. Den udfordring hjalp EKF CEBRA med at overkomme.

Med lidt hjælp fra EKF tog CEBRA en risiko

Det aarhusianske arkitektfirma CEBRA med 40 ansatte vandt en konkurrence om at designe et kulturcenter og en tilstødende park i hjertet af Abu Dhabi by. Det var en ønskeopgave for CEBRA, som skulle skabe en park, der er inspireret af emiraternes natur, samt ombygge en vigtig bygning fra 1980’erne til en nutidig hub for kunst og kultur.

Men for at få ordren på cirka 70 millioner kroner skulle CEBRA stille en leveringsgaranti til bygherren på 10 % af kontraktsummen. Det store beløb, som ligefrem var større end CEBRAs egenkapital, var en udfordring.

CEBRA stod dermed i en klassisk situation, hvor en mindre virksomhed får en stor ordre og skal få det hele til at hænge sammen.

1 % af risikobeløbet er en lille pris at betale for ro i sindet, når man har syv millioner kroner ude at svømme

CEBRAs bank, Sydbank, ville gerne komme med den nødvendige kredit og stille en bankgaranti til bygherren i Abu Dhabi i en risikodeling med EKF. Men EKF anbefalede også CEBRA og Sydbank at forsikre bankgarantien til bygherre med en Bondgaranti.

Bondgaranti sikrer mod uberettiget træk på din leveringsgaranti

En leveringsgaranti som den, CEBRA skulle stille, er et beløb, som dem, man har stillet garantien over for, kan trække på når som helst. Også selv om det måske er uberettiget, og de måske ikke har ret i, at man ikke leverer som lovet. Hvis det sker, og man ikke er forsikret, kan det betyde et stort tab og måske ligefrem konkurs for eksportøren.

CEBRA fik en bondgaranti fra EKF, som beskyttede dem mod uberettiget træk på deres leveringsgaranti. Det betød, at de kunne sove roligt om natten, selv om de havde deponeret cirka syv millioner kroner på en ”åben” konto.

”1 % af risikobeløbet er en lille pris at betale for ro i sindet, når man har syv millioner kroner ude at svømme,” understreger Kolja Nielsen, CEO i CEBRA.

Kontraktgaranti sikrer løbende tilgodehavender

EKF stillede desuden en Kontraktgaranti på tre millioner kroner, som forsikrede CEBRAs løbende tilgodehavender hos bygherren i Abu Dhabi. Det gav CEBRA sikkerhed for at få penge for udført arbejde, som kunden endnu ikke havde betalt for.

Udover manglende betaling fra kunder kan kontraktgarantier også beskytte mod politiske begivenheder, som umuliggør gennemførelse af en igangværende forretning, og mod tab i forbindelse med annullering af ordrer, hvor man allerede har bundet arbejdskapital.

Produkt
Håndværker arbejder

Stil trygt garanti til kunder i udlandet


Det hænder, at kunder i udlandet forlanger en garanti for, at du leverer dine varer eller services som aftalt. Det er en slags forsikring for din kunde, hvis noget går galt. Men det sker desværre også, at udenlandske kunder uberettiget hæver penge på sådanne garantier. Med en Bondgaranti kan du dog sove trygt om natten.
Læs mere om Bondgarantien
Træ

Få viden og inspiration om eksport og finansiering


Abonner på stærkt indhold om eksport og finansiering, som du kan bruge til at styrke dine eksportforretninger.
Gå til sign up