BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 31. MAJ 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Skæbnesvangre dage: Pakistan i krise

Den nytiltrådte premierminister i Pakistan har overtaget et land i politisk og økonomisk krise, og denne uge kan blive afgørende. Hvis hans regering ikke kan forhandle sig til flere midler fra IMF onsdag, er en statsbankerot uundgåelig, samtidig med at hans forgænger truer med at marchere til hovedstaden

Af Niels Husted Dall-Hansen, chefanalytiker i EKF Danmarks Eksportkredit

Den tidligere cricketstjerne, Imran Khan, blev smidt på porten som regeringsleder i april, og blev afløst af den 70-årige oppositionsleder, Shehbaz Sharif. Premierministerposten i Pakistan er en vanskelig post under selv de bedste omstændigheder, da den kræver en nærmest overnaturlig balancegang mellem et moderne samfund og konservativ islamisme, mellem stormagterne USA og Kina, samt mellem en dybt forgældet stat, der også skal finansiere investeringer, der kan skabe økonomisk vækst og især tilstrækkelige job til landets unge befolkning.

Pakistan befinder sig dog ikke i de bedste omstændigheder i disse dage. Sharif har arvet Asiens næsthøjeste rente og inflationsmiljø, kun overgået af Sri Lanka, der officielt blev erklæret konkurs i sidste uge. De offentlige finanser viser dybe underskud, samtidig med at landets valutareserve er så slunken, at kun nye midler fra IMF kan afværge, at Pakistan følger i Sri Lankas fodspor, og for anden gang i landets historie går bankerot.

Højintense forhandlinger med IMF må ikke slå fejl

Landets nye finansminister lovede mandag, at han ikke kommer hjem uden en aftale fra forhandlingerne med IMF i Doha, der planmæssigt skulle afsluttes onsdag. IMF har lagt sit nuværende program med Pakistan på is efter, at subsidier på især el og benzin blev genindført i februar, som en konsekvens af prisstigningerne i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Importforbud mod 38 ”luksusvarer”, fra biler og mobiltelefoner til frossen fisk og cornflakes

Subsidierne er dog endnu ikke blevet afskaffet af Sharif, og selv om han er ideologisk imod dem, er det tæt på politisk selvmord at gøre det. Og medmindre parterne kan finde et kompromis, vil landet gå glip af næsten gratis lån for ca. 20 milliarder kroner i år. Midler som Pakistan ikke har råd til at undvære. Hvor landet tidligere på året kunne låne på de internationale finansmarkeder til under 9 pct. i rente, ligger ”prisen” i dag på over 25 pct. Det sætter måske rentestigningerne på ens eget realkreditlån lidt i perspektiv.

Konsekvensen af et brud med IMF vil højst sandsynligt blive, at Pakistan følger i Sri Lankas fodspor, med en statslig default på den gæld, der skal tilbagebetales i fremmed valuta, med den dertilhørende mangel på essentielle, importerede goder såsom benzin, fødevarer og medicin. Allerede i sidste uge fik pakistanerne en forsmag på srilankanske tilstande, da regeringen indførte et importforbud mod 38 ”luksusvarer”, fra biler og mobiltelefoner til frossen fisk og cornflakes.

Khan spøger i kulissen

For at føje spot til skade fortsætter premierministerens forgænger med at spøge i kulissen. Hans konspirationsteorier om, at den upopulære stormagt USA, havde en finger med i hans afsættelse, og at den nuværende regering blot er en amerikansk marionet, vinder genlyd hos mange, samtidig med at hans genindførelse af subsidierne har gjort ham ganske populær i den brede befolkning.

Onsdag havde Khan annonceret, at folket vil ”marchere” til hovedstaden Islamabad, men den nye regering har forsøgt at slå hårdt ned på folkene bag, det er dog tvivlsomt om, de kan forhindre massedemonstrationer, og der er risiko for, at en bølge af optøjer vil ramme landet i de kommende dage og uger. Hvilket bestemt ikke vil gøre det lettere for Sharifs regering at beskære i de offentlige udgifter.

Ungt vækstmarked med grønne og blå drømme

Potentialet for danske eksportører er bestemt til stede, ud over et marked med over 220 mio. indbyggere og årlige vækstrater på 4-5 pct., så er der et akut behov for investeringer inden for især vand og forsyningssektoren, samtidig med at landet har store ambitioner for vedvarende energi og klimarigtige løsninger. Men som begivenhederne i de seneste måneder har vist, er risikoen i landet høj, hvilket begrænser dansk eksport og investeringer. EKF Danmarks Eksportkredit kan bidrage til at mindske danske virksomheders risiko, men selv hvis det lykkedes landets nye premierminister at finde en vej igennem den nuværende krise, forventer EKF at risikoen fortsat vil være forhøjet i landet.

Læs mere