BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Præsidents seneste angreb på pressen giver bagslag efter afsløring af søns jetsetliv

Præsident Obradors teflonbelagte image er begyndt at krakelere, efter han for åben skærm rasende brød loven ved at dele fortrolige skatteoplysninger om kritisk journalist.

01-03-2022

Af Niels Husted Dall-Hansen, senioranalytiker i EKF Danmarks Eksportkredit

Halvvejs inde i sin seksårige præsidentperiode har Andrés Manuel López Obrador – i daglig tale AMLO – ikke mange konkrete resultater at fremvise, men processen, han kalder Mexicos 4. transformation, har skadet det økonomiske potentiale samt undergravet liberale værdier som pressefrihed og et uafhængigt retssystem.

Tilstanden i verdens 15. største økonomi er skrøbelig, efter anden halvdel af 2021 endte i en recession. Det er den tredje på lige så mange år. Sikkerhedssituationen har heller ikke rykket sig. Det til trods for AMLO´s løfter om kram, og ikke kugler, bakket op af 60.000 nye soldater, skulle vinde kampen mod de magtfulde narkokarteller. Antallet af mord i landet satte igen i 2021 ny rekord. Og håndteringen af covid-19 førte til, at Mexico blev et af de hårdest ramte lande, både sundhedsmæssigt med over en halv million døde, og økonomisk, idet BNP i fraværet af en meningsfyldt hjælpepakke faldt med 8,2 pct. i 2020 og utallige endte i arbejdsløshed og fattigdom.

Stadig populær

De manglende resultater til trods, har stort set alle meningsmålinger vist, at AMLO stadig er den mest populære politiker i Mexico, da han indtil nu har leveret på sine valgløfter om personlig askese og et opgør med korruption og de særinteresser, der har plaget landet de sidste 50 år. Han har skåret i sin egen løn, omdannet præsidentboligen til et offentligt museum, samt erstattet det præsidentielle fly med billetter på monkeyclass. Og på sine daglige, timelange pressemøder dirigerer han slagets gang mod de korrupte kræfter, der inkluderer oppositionen, private virksomheder og medlemmer af pressen.

Han har omdannet præsidentboligen til et offentligt museum

Men for første gang i embedet har AMLO ikke kunne styre den offentlige debat, der i flere uger nu har centreret sig om finansieringen af det jetsetliv, som AMLOs svigerdatter tydeligt dokumenterer på sociale medier, og hvorvidt det er et udtryk for, at præsidentens inderkreds, i lighed med sine forgængeres, også beriges?

En artikel om, at sønnen angiveligt skulle have boet gratis i en luksusvilla i Houston, ejet af en højtstående medarbejder i den femtestørste leverandør til Mexicos statsejede olieselskab, PEMEX, fik AMLO til at se rødt og indlede et voldsomt modangreb på de journalister, eller lejesoldater som han kalder dem, der dækkede historien. Indtil videre ligner modangrebet en fejlkalkule, og har udstillet et omfattende magtmisbrug. Som konsekvens er AMLO´s opbakning i frit fald, og oppositionen vejrer endelig morgenluft. De har i Senatet rejst en ti meter lang model af villaen i Houston.

Delegation på vej

Danske eksportører kan håbe på, at sagen får AMLO til lægge stilen om, og føre en økonomisk politik, der lægger mindre vægt på de statslige virksomheder, og giver skaber grobund for nye private investeringer, der kan løfte økonomien. Danmarks eksport af varer har ligget vandret omkring 2,5 mia. kr. siden AMLO´s tiltrædelse, men potentialet er stort indenfor vand- og energi samt værktøjer og maskiner til landbrug og industri. I disse dage er en EU-delegation på vej tilbage fra Mexico City, hvor de har forsøgt at komme videre med den frihandelsaftale med Mexico, som bl.a., hvis den implementeres, vil betyde, at 95 pct. af varerne fra EU vil blive tariffrie.

Selv om AMLO er kommet i defensiven, er det for tidligt at afskrive ham. Han har været en politisk overlever gennem hele sin karriere, og hans store opbakning skyldes til dels også manglen på troværdige alternativer i de traditionelle regeringspartier, PAN og PRI, der med rette anses som korrupte. Indtil en troværdig kandidat viser sig, vil AMLO fortsat dominere Mexico på godt og ondt.

Læs mere