Østafrikas juvel har mistet lidt af glansen
Kenya nyder stor opmærksomhed fra danske eksportører inden for både udviklingsbistand og forretning, men de senere års massive gældsætning tærer på landets kreditværdighed. En genstart af vækstmotoren er derfor afgørende for landets økonomiske fremtid.
Af Christian Dahl Winther, chefanalytiker, EKF. Artiklen er bragt 2/9 2021 i Jyllands-Posten Erhverv og på finans.dk.
Kenya er en af de økonomiske hurtigløbere, der med årlige vækstrater på 5-6% har præsteret godt de seneste mange år. Så selvom coronakrisen nu også har ramt Kenya hårdt, ventes væksten at vende tilbage over de næste år. Store investeringer i infrastruktur, telekommunikation og i detailsektoren har dog øget statens gæld betragteligt til 69% af BNP, og det gør det endnu mere afgørende at sikre, at investeringerne omsættes til værdiskabelse og økonomisk fremgang på bagsiden af coronakrisen.
Langsom vaccineudrulning giver udfordringer
Vaccinationsudrulningen i Kenya – såvel som Afrika mere generelt – er imidlertid lav, og først i 2023 ventes en stor andel af befolkningen at være vaccinerede. Derfor er udsigterne også noget mere mudrede, og det vigtige turismeerhverv ligger fortsat underdrejet. Kenyas landbrug er landets største eksportmotor og er ligeledes den sektor, som beskæftiger flest mennesker med produktion af bl.a. te, blomster og kaffe, men udfordres periodisk af store sværme af græshopper af nærmest bibelske proportioner.
Den stigende gæld betyder, at hele 22% af landets indtægter fra eksport går til afdrag på gælden., hvilket er meget højt og peger på, at de optagne lån er dyre. Den Internationale Valutafond, IMF, klassificerer Kenya som værende i ’high risk of debt distress’, og denne klassificering er trinvist forværret siden 2018. Den nødvendige økonomiske konsolidering og en udvikling, der går i positiv retning, ventes dog af ske over det kommende år, godt hjulpet på vej af IMF’s rådgivning og økonomiske programmer.
Panderynker over svag valuta
Bortfald af bl.a. turismeindtægter har ramt landets adgang til hård valuta såsom dollar. Samtidig er valutaen overvurderet, og med kroniske underskud på betalingsbalancen er der en risiko for, at det i fremtiden kan blive mere vanskeligt at skaffe finansiering fra internationale pengeinstitutter.
På den politiske scene står 2022 til at blive et spændende år. Præsident Kenyatta er nået til slutningen af sin anden embedsperiode (valgt første gang i 2013), og der skal nu findes en arvtager. Kampen står i øjeblikket mellem vicepræsident og partifælle William Ruto og oppositionslederen Raila Odinga. Spredte voldshandlinger og mistanke om, hvorvidt valget i 2017 gik retfærdigt til, førte til, at Kenyatta og Odinga blev enige om det såkaldte ’Building Bridges Initiative’, som skulle styrke oppositionens rolle. Kenyas højesteret har imidlertid blokeret for reformer, men på trods af alt dette er Kenya et forholdsvist stabilt demokrati, og valget ventes også i det store hele at foregå fredeligt.
Den danske eksport til Kenya består primært af maskineri, enzymer og medicinalvarer. Som dansk eksportør skal man holde sig for øje, at Kenya er et land med store udfordringer og er præget af høj korruption, en forholdsvist dårligt uddannet arbejdsstyrke og store mangler inden for infrastruktur. Omvendt er mulighederne også tilsvarende store, såfremt landet formår at komme tilbage på vækstsporet.