Japans grønne omstilling tager fart trods dæmpet feststemning
Det er ikke kun olympiske atleter, der vil stå øverst på sejrsskamlen i Japan til sommer. Man vil også offentliggøre vinderne i den første udbudsrunde af statslig støtte til havvindmøller, og den accelererende grønne omstilling i landet skaber oplagte danske eksportmuligheder.
Af: Peter Toft, chefanalytiker, EKF, 16-04-2021
Når den olympiske fakkel tændes i Tokyo den 23. juli, bliver det en dæmpet fest. For de corona-udskudte olympiske lege modtager ingen internationale gæster. Selvom Japan begyndte at udrulle COVID-19-vacciner allerede i februar, skal vi et godt stykke tid ind i 2021, før en tilpas stor del af befolkningen har fået tilbudt vaccine, og Japan igen kan slå dørene op for alvor.
Dørene er dog på vej til at åbne i landets grønne omstilling. Japan har ellers været en af de mest fodslæbende højtudviklede økonomier på området, men med premierminister Sugas udmelding i oktober 2020 om, at Japan nu vil være CO2-neutral i 2050, er solens rige kommet på linje med de fleste andre OECD-økonomier.
Første offshore-udbud på vej
Der er dog også en del at tage fat på. Tilliden til Japans store satsning på atomkraft led et alvorligt knæk efter den forfærdelige Fukushima-ulykke i 2011, der medførte et drastisk øget fokus på sikkerheden på atomkraftværker. Efter ulykken blev landets ca. 50 atomkraftværker øjeblikkeligt standset, og i stedet blev der skruet op for import af flydende naturgas og sat blus på afbrænding af kul. Men en voksende klimabevidsthed i den japanske befolkning har skabt et stærkere politisk pres for en grøn omstillingsstrategi, og nu satser man på at supplere de mere forurenende energikilder med grønne energiteknologier.
Efter sommer, når den olympiske fakkel har sat spot på de store sportspræstationer, har regeringen planer om at præstere på den grønne dagsorden ved at offentliggøre vinderbuddene i landets første udbudsrunde af statslig støtte til havvindmøller. Og der er danske vindturbiner med i kapløbet. Flere udbudsrunder kan være på vej, for Japan har som mål, at der skal opstilles 10 GW havvindmøller inden 2030 mod ingen i dag. Til sammenligning har Danmark i dag opstillet 1,7 GW havvind.
Flere muligheder for dansk eksport
Det er premierminister Suga, som efterfulgte den sygdomsramte tidligere statsleder Abe Shinzo i september 2020, der har lagt sig i front for at fremskynde Japans grønne omstilling. Omstillingen er dog kun ét blandt flere tiltag, der satses på for at skabe fornyet vækst og dynamik i den ellers stagnerende japanske økonomi.
Økonomien er ramt af en aldrende befolkning og har, siden en aktie- og boligboble bristede i slutningen af 1980’erne, kørt i slæbesporet og set sig overhalet af Kina – landets store geopolitiske konkurrent, men også nære samhandelspartner.
Men selvom Japan kun har udsigt til begrænset vækst på ca. én pct. om året i de kommende år, er der stadig tale om et stort vækstbidrag i kroner og ører i verdens tredjestørste økonomi. Og med 125 mio. pengestærke og kvalitetsbevidste forbrugere er Japan et marked med potentiale for dansk eksport – også udover det grønne område. For der skal satses på digitalisering og effektivisering i landbrugssektoren i en fremtid med færre yngre hænder og flere ældre. Ældreteknologi og relaterede områder er dermed også blandt de spændende vækstsektorer i Japan.
Der er desuden gode muligheder for danske virksomheder, der ønsker at skabe vækst i landet mod øst, da Japans politiske stabilitet er høj, og forretningsklimaet er blandt de 20 bedste i verden. EU-Japan-frihandelsaftalen, der trådte i kraft i 2019 og ifølge EU-Kommissionen har potentiale til at øge EU-landenes eksport til Japan med 33 mia. EUR i 2035, har desuden åbnet det japanske marked for styrket samhandel med europæiske virksomheder. Og Danmark nyder allerede godt af et stærkt brand i Japan.