El Salvador satser det hele på kryptovaluta
El Salvador bliver det første land i verden, der anerkender Bitcoin som betalingsmiddel i hele samfundet. Landets autoritære præsident gambler sin popularitet på et håb om, at Bitcoin vil øge landets velstand, men faldgruberne er store, og i kulisserne nedbrydes demokratiets grundpiller.
Af: Niels Dall-Hansen, senioranalytiker, EKF Danmarks Eksportkredit
Artiklen er bragt 9/9 2021 på finans.dk og 10/9 2021 i Jyllands-Posten Erhverv.
I tirsdags blev kryptovalutaen Bitcoin officielt betalingsmiddel på lige fod med den amerikanske dollar i det lille Centralamerikanske land, El Salvador. Det sker blot tre måneder efter at landets magtfulde præsident, Nayib Bukele, på en konference i Miami, Florida, fremførte sin vision, om at indførelsen af kryptovalutaen ville kunne løfte El Salvadors økonomi og tiltrække internationale investeringer.
Bitcoins skal kunne bruges til at tanke benzin, betale skat eller købe fast ejendom, alt sammen gennem den statslige mobilapp ”Chivo”, der fungerer som en digital pung eller bankkonto, hvor man både kan have bitcoins og dollars stående. Tanken er også, at de mange salvadoranere, der arbejder i USA og sender svimlende summer hjem, vil kunne spare milliarder i gebyrer.
Lanceringen af ”Chivo”, der er spansk for ”cool”, har dog fået en kølig modtagelse af befolkning, på trods af at regeringen giver 30 dollars i Bitcoin, når man tilmelder sig.
Blot få timer efter at ”Chivo” gik online, brød systemet sammen, således at man ikke kunne sælge sine bitcoins, hvilket uheldigvis også faldt sammen med, at værdien af kryptovalutaen faldt voldsomt. Netop volatiliteten af Bitcoin er en afgørende faktor, når eksperter fraråder, at man opbevarer sin opsparing i kryptovalutaer.
Solidt tag på magten
Beslutningen om at indføre Bitcoin som national valuta blev taget i juni måned efter kun fem timers diskussion i parlamentet. Den korte vej fra ide til indførelse skyldes Bukeles solide tag på magten i El Salvador. Den blot 40-årige præsident blev valgt i 2019 i et opgør med gamle, korrupte politikere og den traditionelle måde at gøre tingene på. For nylig vandt han så også magten i parlamentet så overbevisende, at han nu kan gøre stort, som det passer ham. En magt Bukele ikke har været sen til at udnytte – udover at indføre Bitcoin har han fx fået højesteretsdommere, som han netop selv har udpeget, til at tillade ham at stille op til næste præsidentvalg, selv om landets forfatning forbyder det.
El Salvadors finansieringsbehov er kolossalt i de kommende år, og kreditværdigheden er i bund. Tidligere har landet nydt godt af billige lån fra regionale udviklingsbanker, og multilaterale institutioner som Verdensbanken og IMF, men sådanne finansieringskilder har det med at tørre ud, når demokratiet bliver udhulet.
Den Internationale Valutafond (IMF) er bekymret over Bukeles autoritære stil og ser generelt ikke positivt på kryptovalutaer, som de mener truer den makroøkonomiske stabilitet. Blandt andet derfor er det planlagte IMF-program udsat på ubestemt tid. For Bukele og de 6 mio. salvadoranere ligger håbet derfor nu i den virtuelle verden.
El Salvadors økonomiske eksperiment følges spændt af økonomer verden rundt, men også af andre regeringer i udviklingslandene. På den lange bane er de positive økonomiske effekter af brugen af indførelsen af bitcoin imidlertid usikker. Der er også en risiko ved kryptovaluter for hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme, som kan ende med, at El Salvador finansielt bliver isoleret. Men sikkert er det, at hvis den politiske underminering af demokratiet og retssystemet fortsætter, vil økonomien og den brede befolkning i særdeleshed betale prisen.
Den danske eksport til El Salvador har aldrig passeret 100 millioner kroner, og risikoen ved at eksportere eller investere i landet er høj og ser kun ud til at stige med Bukele ved rorpinden.