Er din lokale restaurant en eksportvirksomhed?
Mange virksomheder ved ikke, at de er eksportvirksomheder og derfor kan få økonomisk hjælp hos EKF Danmarks Eksportkredit. Vores definition af eksport er nemlig meget bred, og vi står parat til at hjælpe de virksomheder, som coronakrisen har ramt hårdest.
En eksportør er en virksomhed, der laver produkter, som sælges og sendes til kunder i udlandet. Det ved enhver. Så hvordan kan en restaurant være en eksportvirksomhed?
I EKF arbejder vi med en lidt anden definition på eksport. For os handler det om handel med udlandet, hvad enten den handel forgår i eller uden for Danmark. Samtidig har vi kun et krav om, at 20 pct. af omsætningen i virksomheden skal være eksport – altså handel med udlandet – før vi kan hjælpe.
Derfor er det absolut en mulighed, at din lokale restaurant er en eksportvirksomhed. Hvis du bor i et område med mange turister, er der stor chance for, at mere end 20 pct. af restaurantens omsætning normalt kommer fra udenlandske kreditkort, og så er man eksportør.
Det lyder måske lidt søgt, men tænk over det.
Hvis en tysker køber en ost hos din lokale ostehandler, får den vakuumpakket og tager den med hjem i kufferten, er det så anderledes, end hvis han havde købt osten over nettet hos den samme ostebutik og bare fået den tilsendt?
Og hvis en koreansk turist køber en restaurantoplevelse i København, er det så meget anderledes, end hvis en koreansk virksomhed køber rådgivning hos en konsulent ved siden af restauranten?
Svaret er nej. Hvor man befinder sig, når man køber danske varer, er ikke afgørende. Det afgørende er, at det er udlændinge, der køber danske varer, oplevelser og ydelser. Så er det eksport.
Coronakrisen har ramt turisterhvervene hårdt. Restauranter, hoteller, forlystelsesparker, cykeludlejninger og mange andre har set deres indtjening skrumpe i takt med, at restriktionerne blev udvidet. Men vi kan hjælpe dem, og her under krisen er der nogle særlige ordninger målrettet de virksomheder, der har tabt omsætning som følge af krisen.
Hvis man har tabt mere end 30 pct. af sin omsætning under nedlukningen, så er kravet til handel med udlandet kun 10 pct. Det vil altså sige at kun 10 pct. af omsætningen skal være betalt med udenlandske kreditkort. Ordningen kan bruges af alle typer virksomheder, lige fra kanalrundfarter og cykeludlejning til gourmetrestauranter og pølsevogne. De eneste krav er som sagt blot, at de udenlandske kunder udgør 10 pct. af omsætningen, og at omsætningen er faldet med mindst 30 pct. siden nedlukningen i marts 2020.
Så kender du en virksomhed, der lever af turister eller andre udenlandske kunder, så sig til dem, at de kan få hjælp hos os. Vi tilbyder f.eks. likviditetskautioner – det betyder, at hvis virksomheden tager et lån i banken for at få tingene til at hænge sammen under nedlukningen, så kan vi overtage 90 pct. af det tab, banken risikerer at få. Det gør bankerne mere villige til at låne penge ud, fordi deres risiko er minimal. Normalt garanterer vi kun for 80 pct. af lånet, men her under coronakrisen har vi øget garantien for at gøre det endnu lettere for virksomhederne at få lån i banken.
Og vores hjælp er ikke begrænset til coronahjælpepakker. Vi tilbyder vores garantier og kautioner til turisterhvervene både i gode og dårlige tider. Så har du brug for finansiering og rådgivning, så ring til os!
Vi sidder klar ved telefonerne fra 8-16 mandag til fredag. Fang os på tlf: 35 46 26 00.
