BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Kooperativ ejer Hollands største onshore vindmøllepark


I Zeewolde kommune i det centrale Holland er 200 landmænd, borgere og mindre investorer gået sammen om at etablere landets største vindmøllepark på land. Det bemærkelsesværdige projekt bliver samtidig Europas største vindmølle-kooperativ.

Området ved Zeewolde har i en årrække fået grøn strøm fra 220 mindre vindmøller, som efterhånden er udtjente og utidssvarende. Projektet går derfor ud på at erstatte de eksisterende vindmøller med 83 større og mere effektive vindmøller, som kan producere næsten tre gange mere strøm som den hidtidige Zeewolde Windpark. Den nye vindmøllepark får en samlet kapacitet på 320 MW og kan fra 2022 levere grøn energi til ca. 250.000 lokale husstande.

Fakta


Hvad: Hollands største onshore-vindmøllepark

Leverandør: 83 Vestas-vindmøller på hver 3,9 MW

Samlet kapacitet: Kapacitet på 320 MW

Grøn strøm: Vindmølleparken kan levere grøn strøm til ca. 250.000 husstande.

CO2-reduktion: Forventet reduktion på 9,6 mio. tons CO2 over levetiden.

Vindmøller fra Vestas

Projektets hovedbank, den hollandske Rabobank, har mange års erfaring med samarbejde med EKF om finansiering af blandt andet vindmølleprojekter. Rabobank inviterede derfor EKF med i forhandlingerne om finansiering, og i løbet af få måneder i sommeren 2020 lykkedes det med en hurtig og effektiv sagsbehandling at få finansieringen på plads. Dermed kunne ordren på vindmøller gå til den danske leverandør Vestas.

Det lokale engagement i vindmølleparken har sikret en stor opbakning til projektet, selv om det er placeret på land. De 83 nye vindmøller i Zeewolde Windpark får i øvrigt forskellig højde. Vindmølleparken ligger nemlig tæt på en mindre lufthavn, og derfor er det nødvendigt at sænke højden på de vindmøller, der ligger tættest på lufthavnens start- og landingsbane.

Se flere cases fra Danmarks Grønne Fremtidsfond