Om EKF

EKF sætter nye forretninger til Iran på standby

Dansk eksport står til at gå glip af ordrer for milliarder på grund af Trumps beslutning om at trække USA ud af atomaftalen med Iran. EKF sætter foreløbig nye forretninger med Iran på standby, til der er skabt klarhed over aftalens konsekvenser.
Forventningerne til eksportpotentialet var store, da der i 2015 blev indgået en atomaftale med Iran.
Ti års sanktioner mod det olierige land blev suspenderet af USA, EU og FN, og den danske eksport til Iran steg betragteligt umiddelbart efter. For Iran udviste stor appetit på danske kvalitetsvarer inden for bl.a. medicinal, vindenergi, pumper, fødevareindustrien og meget andet. 
 
 
USA valgte dog at opretholde en del af sanktionerne mod Iran og havde en ’kattelem’ i aftalen, der betød, at den amerikanske præsident skulle gencertificere aftalen fire gange om året samt forlænge suspenderingen af sanktionerne tre gange årligt.
 
Det har siden valget af Trump skabt stor usikkerhed omkring handlen med Iran – ikke mindst i banksektoren, og det er den kattelem, Trump nu har valgt at benytte sig af til at træde ud af den aftalen, som Trump har kaldt ’den værste aftale nogensinde’.
Den amerikanske præsident har erklæret, at han nu vil sørge for, at der bliver indført ’det højeste niveau af økonomiske sanktioner’.
 
Hvad det præcis indebærer, og hvordan det eventuelt kan eller vil ramme danske virksomheder, der handler med både Iran og USA, er uklart. For Trumps administration er endnu ikke kommet med yderligere oplysninger.
Faktum er dog, at der i atomaftalen er indbygget en præmis, der betyder, at amerikanerne først kan genindføre sanktionerne med 90-180 dages forsinkelse, hvilket kan give mulighed for, at allerede indgåede kontrakter kan gennemføres, inden sanktionerne træder i kraft.
 
Men i værste tilfælde kan de amerikanske sanktioner betyde, at danske virksomheder risikerer at blive underlagt sanktioner i USA, hvis amerikanerne vælger at indføre ’ekstra-territoriale’ sanktioner. Det er sanktioner, der har til hensigt at straffe de virksomheder og banker uden for USA, der fortsat vælger at handle med Iran.
 
Det sker til trods for at både EU, FN, Kina og Rusland ikke mener, at Iran på nogen måde har brudt med betingelserne i aftalen, og derfor opretholder aftalen med Iran.
 
EKF har på den baggrund valgt foreløbig at sætte udstedelse af nye garantier til danske banker og virksomheder på standby, til det bliver klart, hvad konsekvenserne af den amerikanske enegang bliver.
 
 
For yderligere oplysninger om Iran, kontakt EKF’s senioranalytiker Ane Juul Jonsson på ajr@ekf.dk eller tlf. 35 46 26 92
Index for robots