Om EKF

EKF modtager priser for nyskabende vindfinansieringer

Project Finance Magazine har netop kåret to vindmølleparker, hvis realisering EKF har haft afgørende indflydelse på, til 2011’s mest bemærkelsesværdige vindfinansieringssager inden for den europæiske vindsektor.
​London-baserede Project Finance Magazine har i sin årlige kåring af Deals of the Year kåret vindmølleparken Jädraås i Sverige som European Onshore Wind Deal of the Year 2011, mens havvindmølleparken Meerwind i den tyske del af Nordsøen har fået prisen som European Offshore Wind Deal of the Year 2011. EKF har haft en afgørende finger med i spillet i begge projektfinansieringer, der har kastet milliardordrer til Vestas og Siemens Wind Power af sig.

Når der skal skaffes finansiering til nye store vindmølleparker, er det ofte vanskeligt at få banker og andre private långivere til at tage hele risikoen selv. Det gælder særligt, når der er tale om havvindmølleparker, men også til parker på land. Udover projektejernes egne indskud er der derfor ofte behov for en statslig garanti for i hvert fald en del af lånebeløbet, hvis projekterne skal realiseres. Det var netop tilfældet med de præmierede Jädraås og Meerwind-vindmølleparker.

Unikt offentlig-privat samarbejde bag svensk vindmøllepark
Jädraås -finansieringen er den hidtil største vindfinansiering i Norden, men Deal of the Year-prisen har projektet fået på grund af en helt ny type offentligt-privat samarbejde mellem EKF og pensionskassen PensionDanmark. Først da PensionDanmark – med garanti fra EKF – tilbød at stå for halvdelen af den nødvendige lånefinansiering på DKK 2 mia. til projektet, faldt finansieringen på plads. Dermed kunne projektet med 66 styk 3 MW-vindmøller fra Vestas realiseres. Norske DNB og svenske SEB låner projektet resten af pengene.  

Læs også Nyt samarbejde sikrer 10 milliarder kroner til eksportvækst

EKF førende i verden inden for finansiering af havvindmøller
Meerwind er en havvindmøllepark lidt nord for Helgoland i Nordsøen, som vil bestå af 80 styk 3,6 MW-havvindmøller, når den står færdig i 2013. Møllerne kommer fra Siemens Wind Powers fabrik i Brande.

Project Finance Magazine lægger i deres kåring af Meerwind som årets offshore-deal blandt andet vægt på det store engagement hos den offentlige tyske udviklingsbank KfW og hos EKF for at få projektet til at lykkes. EKF stiller garanti for 264 millioner euro til en gruppe kommercielle långivere, mens KfW låner projektet et lige så stort beløb.

Finansieringen af Meerwind understreger EKF’s særlige rolle i finansiering af offshore vindprojekter. Projektfinansiering af havvindmølleparker er et marked, der betragtes som særligt risikofyldt af de fleste finansielle aktører, og der er kun blevet bygget og finansieret få projektfinansierede havvindmølleparker i verden, hvor EKF ikke er med i løsningen.

Læs også EKF garanterer finansiering af stor ordre til Siemens Wind Power

Project Finance Magazine og projektfinansiering
Project Finance Magazine er det ledende internationale nyhedsmagasin om projektfinansiering. Projektfinansiering er en særlig finansieringsform, hvor långivere og garantistillere primært har risiko på, at et projekt realiseres og kan generere indtægter til at betale lånet.
Index for robots