Om EKF

Aftale med Petrobras er EKF's hidtil største

EKF udsteder garanti for lån på 500 millioner dollars til det brasilianske olieselskab Petrobras.
​Danmarks Eksportkredit EKF har netop udstedt en garanti for lån på i alt 500 millioner dollars – knap 3 milliarder kroner - til det statsejede brasilianske olieselskab Petrobras. Lånet stiller danske eksportører til olie- og gassektoren stærkere, når de skal skaffe ordrer på det brasilianske marked, som er et af verdens største.

Det statsejede brasilianske olieselskab Petrobras planlægger enorme investeringer i offshore olie- og gasudvinding frem mod 2015. Petrobras har derfor et betragteligt behov for ekstern finansiering til sine investeringer, og fortrækker af den grund leverandører, som kan hjælpe med finansieringen.

”Jeg er glad for den aftale, der netop er indgået mellem EKF og det brasilianske firma Petrobras, som også vil bidrage til at skabe produktionsjob herhjemme. Aftalen betyder, at EKF kan bistå danske virksomheder indenfor offshore- industrien med at vinde ordrer på et af verdens største markeder. Aftalen er et konkret eksempel på, hvordan vi nu følger op på initiativerne i vækstplanen for Det Blå Danmark,” siger Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen.

EKF’s direktør Anette Eberhard siger: ”Garantien til Petrobras er en håndsrækning til danske virksomheder i olie- og gasindustrien. Den øger simpelthen sandsynligheden for, at Petrobras vælger danske leverandører i fremtiden.”

I de senere år har Petrobras lagt ordrer for cirka 12 milliarder kroner i Danmark, fordi danske virksomheder – med udgangspunkt i olieeventyret i Nordsøen - har oparbejdet særdeles stærke kompetencer indenfor olie og gas. Blandt de danske virksomheder, som allerede har leveret udstyr og services til Petrobras, finder man NOV Flexibles, Haldor Topsøe og en række andre.
 
Lånet giver danske leverandører et meget stærkt salgsargument
Den nye garanti fra EKF tilskynder Petrobras til at fortsætte deres indkøb hos danske virksomheder. Garantien fungerer grundlæggende som en slags kundekort med kredit. Med kortet i hånden kan Petrobras gå på indkøb i butikken Danmark og handle hos mange forskellige leverandører uden hver gang at skulle skaffe finansiering. Den er klaret en gang for alle med EKF’s garanti.

EKF’s garanti giver danske eksportører et stort plus i bogen, for Petrobras foretrækker at handle der, hvor selskabet kan få finansieret sine indkøb. Men eksportørerne kan også selv bruge finansieringen aktivt i deres salgsindsats. Når de præsenterer deres produkt, kan de samtidig gøre opmærksom på, at det kan finansieres, når Petrobras køber dansk. Det er et stærkt salgsargument, som kan være afgørende for at få en ordre.

EKF afholder den 20. juni et informationsmøde, hvor danske virksomheder i olie- og gasindustrien kan høre mere om aftalen og mulighederne i Brasilien.

Rent praktisk udsteder EKF garantien overfor fire internationale banker, som i fællesskab låner Petrobras de cirka 3 milliarder kroner. Garantien betyder, at EKF hæfter for lånet overfor de fire banker, hvis Petrobras mod forventning ikke betaler lånet tilbage som aftalt.

Garanti åbner døre for Haldor Topsøe og andre virksomheder
Haldor Topsøe, som blandt andet leverer løsninger til den globale olie- og gassektor, er en af de virksomheder, som kan få gavn af garantien til Petrobras.

”Når danske virksomheder får ordrer hos Petrobras, er det selvfølgelig først og fremmest, fordi de er konkurrencedygtige på teknologi og know-how. Men konkurrencedygtig finansiering er også en afgørende salgsparameter, og vi ser derfor gode muligheder i tiltag af denne type. Der er ingen tvivl om, at EKF’s garanti for lån kan være en døråbner for virksomheder som os, der sælger miljøvenlige teknologier til olie- og gassektoren,” siger Bjerne S. Clausen, CEO i Haldor Topsøe.
Index for robots