Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Sverige


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF accepterer garantier fra Finansministeriet, mens vi vurderer andre offentlige købere konkret.
Privat køber EKF accepterer alle kreditværdige købere
Bank EKF kan godkende kreditværdige banker.

Vekselfinansiering: Godkendt

Garantier i lokal valuta: Godkendt
 

 

Markedsrapporter fra hele verden

EKF udarbejder løbende markedsrapporter om udvalgte lande i samarbejde med Dansk Erhverv. Rapporterne indeholder relevant information for danske virksomheder, der handler med eller investerer i udlandet.

Læs vores markedsrapport om Sverige her


 

Politisk opbrud i en af Europas sundeste økonomier

Meningsmålingerne forudsiger et opgør med udlændinge- og integrationspolitikken, når der er valg i Sverige den 9. september. Det ændrer dog ikke på, at Sverige stadig er et af de mest oplagte markeder for eksportparate danske virksomheder.
 
Denne analyse af EKF's senioranalytiker Lynge Gørtz Smestad er bragt i Jyllands-Posten 30. august 2018.
 
Der er lagt op til en gyser, når vores svenske naboer går til valg næste søndag. Den svenske regering har siden september 2014 bestået af en koalition mellem Socialdemokraterne og Miljöpartiet de Gröna, som får opbakning af det socialistiske Vänsterpartiet. På den anden side står den borgerlige koalition – Alliancen – bestående af det liberal-konservative Moderata Samlingspartiet (Moderaterne) og tre øvrige borgerlige partier.

Socialdemokratiet og statsminister Stefan Löfven står dog til en syngende vælgerlussing i et valg, hvor udlændingepolitikken har været et af de helt store emner i valgkampen. Debatten er taget op af Jimmi Åkesson, der er leder af det indvandringsskeptiske parti Sverigedemokraterne, som ifølge meningsmålinger står til at blive det næststørste parti i parlamentet med ca. en femtedel af stemmerne.
 
Det kan give en kaotisk situation, for Sverigedemokraterne står uden for de to koalitioner, og indtil videre har både Socialdemokraterne og Moderaterne afvist at samarbejde med dem efter valget. Som det ser ud, vil ingen af de to koalitioner kunne skabe et flertal efter valget, og både Stefan Löfven og Moderaterne mangler at svare på, hvordan man vil slippe af sted med at ignorere en Jimmi Åkesson med opbakning fra en femtedel af vælgerne.

Sund økonomi og god konkurrenceevne
På trods af den politiske usikkerhed vil den kommende statsminister stå i spidsen for en af Europas sundeste økonomier. Sveriges økonomi har været blandt de hurtigst voksende i Vesteuropa de seneste år med en vækst på ca. tre-fire pct. af BNP om året. En vækst, der har været drevet af stigende privatforbrug og investeringer. Økonomi-en nyder godt af, at Sverige gennem de sidste 20 år har gennemført en række reformer, der har reduceret udgifts- og skattetrykket. Disse reformer har styrket svenskernes konkurrenceevne.

Den kommende statsminister vil dog også stå med nogle økonomiske udfordringer de kommende år. Selvom væksten stadig er et pænt stykke over to pct. om året, er den faldet de seneste år, og arbejdsløsheden, som i 2017 lå på 6,7 pct., er fortsat højere end i mange andre europæiske lande. Den relativt høje arbejdsløshed skyldes blandt andet, at Sverige har taget imod et stort antal indvandrere over en årrække, og de har sværere ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet end etniske svenskere.

Udgifter til det store antal asylansøgere har også presset statens finanser, og stigende globale oliepriser var i 2016 og 2017 medvirkende til at bringe inflationen op på 1,7 pct., efter den havde ligget tæt på nul i en årrække. Det forventes, at den svenske centralbank, Riksbanken, gradvist vil føre en strammere pengepolitik de kommende år som følge af stigende inflation og lønpres.

Et oplagt eksportmarked
Med sine 10 mio. indbyggere og en beliggenhed et stenkast fra Danmark er Sverige meget interessant for danske virksomheder. Sverige er da også Danmarks næststørste eksportmarked efter Tyskland – faktisk eksporterer danske virksomheder for fem gange mere til Sverige målt pr. indbygger end til Tyskland. Det svenske forbrugs-mønster ligner også det danske, så hvis man kan sælge noget i Danmark til en konkurrencedygtig pris, kan man som regel også sælge det i Sverige.

Danske virksomheder har fx gode muligheder i sundhedssektoren, der har behov for
it-løsninger og andre tidsbesparende produkter. De svenske forbrugere er også blevet mere opmærksomme på deres spisevaner og har ikke noget imod at betale ekstra for økologiske og bæredygtige fødevarer. Det åbner et vindue for danske økologipro-ducenter. Ligeledes er der et åbent vindue i det vækstende it-marked og i energisektoren, hvor man de seneste år har set rekordhøje investeringer i vedvarende energikilder.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Gå direkte til land

Jeppe Skårhøj

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Jeppe Skårhøj
+45 35 46 26 92

Gå direkte til land

Index for robots