Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Ukraine


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF accepterer ikke offentlige købere
Privat køber EKF accepterer ikke risiko på private købere i landet – se under Banker om eventuel mulighed for dækning via bankmarkedet
Bank EKF accepterer kun særligt stærke banker - Kontakt EKF

Vekselfinansiering: Ikke godkendt

Garantier i lokal valuta: Ikke vurderet - Kontakt EKF
 

 

Spinkelt håb om fremgang for Ukraine

 
Af Peter Toft, chefanalytiker EKF
Denne artikel er bragt i Jyllands-Posten den 16. februar 2017
 
EKF har netop åbnet forsigtigt op for eksportkredit til Ukraine igen i lyset af små økonomiske fremskridt. Landet er dog stadig udfordret med fortsat borgerkrig mod øst og intern politisk splittelse, høj udlandsgæld og et vanskeligt erhvervsklima.
 
Ukraine havde aldrig kommet sig efter finanskrisen, som ramte hårdt, da Maidan-revolutionen brød ud i 2013/14 og efterfulgt af Ruslands Krim-annektering og udbrud af krig i Østukraine. Nu tre år senere er der spæde lyspunkter: økonomien vokser svagt, og det går fremad med genrejsning af banksektoren. Usikkerheden om fremgangen er dog høj.
 
SEKTORER
  • Landbrug: Ukraine har noget af verdens bedste landbrugsjord, men en forældet maskinpark og lav produktivitet.
  • Energi: Ukraine er storforbruger af energi, og har en stor naturgasimport. Danske kompetencer inden for energieffektivisering kan finde et voksende marked.
  • IT: Ukraine har en hurtigt voksende IT-industri og et stort behov for modernisering.
ØKONOMI
Ukraine var aldrig kommet rigtigt på fode igen efter finanskrisen, da Maidan-revolutionen, Krim-annekteringen og borgerkrigen kom i 2013/14. Krigen og den indenrigspolitiske krise udløste en dyb recession og BNP’et faldt 6,6 pct. i 2014 og 9,9 pct. i 2015. Landet måtte indføre valutakontrol og bede Valutafonden om hjælp. Hjælpeprogram har bidraget til at stabilisere Ukraines økonomi, og der ventes nu en beskeden vækst i 2017. Men usikkerheden om fremtiden er fortsat høj.
 
POLITISK RISIKO
Ukraines politiske stabilitet balancerer således fortsat på en knivsæg. Regeringen har formået at gennemføre et stort reformarbejde, men det er usikkert, om fremdriften kan sikres og Valutafondens program kan holdes på ret køl, hvilket er afgørende. Ukrainsk politik er præget af store interne modsætninger, og forholdet til Rusland er på frysepunktet. Samtidig er Ukraine helt afhængigt af fortsat opbakning fra de vestlige lande. Med en ny præsident i USA og et EU med masser af udfordringer, er der risiko for, at Ukraine bliver glemt, hvilket vil øge risikoen for tilbagefald mod kaos.
 
FINANSIERING
Ukraines erhvervsklima er dårligt, og landet er blandt verdens mest korrupte. Der er et trængende behov for at retssystemet bliver uafhængigt. Banksektoren har været igennem en større oprydning, og de store banker er nu ved at komme på fode igen. EKF har netop åbent for korte remburser på maksimalt 1 år med udvalgte udenlandskejede banker. 
 
 

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Gå direkte til land

Peter Toft

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Peter Toft
+45 35 46 26 53

Gå direkte til land

Index for robots