Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Guatemala


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF accepterer garantier fra Finansministeriet, mens vi vurderer andre offentlige købere konkret.
Privat køber ​EKF accepterer købere med en vis styrke svarende til minimum B
Bank EKF kan godkende kreditværdige banker.

EKF kan godkende sager under 25 mio. kr. efter konkret vurdering uanset øvrige vilkår på landet.

Vekselfinansiering: Ikke vurderet - Kontakt EKF

Garantier i lokal valuta: Ikke vurderet - Kontakt EKF

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Guatemala – et korruptionsplaget land med muligheder

Det mellemamerikanske land Guatemala er plaget af korruption og kriminalitet, men byder også på muligheder for danske eksportører - bl.a. når der pumpes milliarder i landets infrastruktur
Af Anne Andreassen, chefanalytiker EKF
Bragt i Jyllands-posten 12.01.2018
 
Med en antikorruptionsdagsorden vandt tv-kendissen Jimmy Morales overraskende præsidentposten i Guatemala i 2015. Landet har en fornuftig økonomi, men udviklingen er hæmmet af svage institutioner og korruption.
”Stauning eller kaos”. Sådan lyder et af historiens mest slagkraftige danske valgslogans. I det mellemamerikanske land Guatemala var der skruet mere op for dramatikken, da tv-komikeren Jimmy Morales i 2015 gik til valg med parolen ”hverken korrupt eller tyv”, efter den siddende præsident var blevet arresteret for korruption.
Befolkningen i det korruptionsplagede land så det som et friskt pust og valgte overraskende den uerfarne politiker som ny præsident. Man skal dog ikke kaste med sten, når man selv bor i glashus – Jimmy Morales har allerede sin egen korruptionsskandale at slås med.
 
Stabil økonomi
Landet er relativt fattigt, og uligheden er stor, men makroøkonomisk ser det ellers rimelig fornuftigt ud. Guatemala havde en BNP-vækst på 3,1 procent i 2017. En stram finans- og pengepolitik gør, at guatemalanerne ikke er hårdt plaget af budgetunderskud, inflation og ustabil valuta. Pengestrømme fra emigranter særligt i USA svarer til ca. 10 pct. af BNP og hjælper både med at skabe indenlandsk forbrug og overskud på betalingsbalancen. USA bidrager yderligere til økonomien ved at være modtager af knap 35 procent af Guatemalas eksport. Derfor skaber det en vis usikkerhed, at præsident Trump hverken er venligt stemt over for samhandel eller immigranter. Samlet er Guatemalas økonomi dog fornuftig, hvilket også afspejler sig i rimelig pæne kreditratinger.
Alligevel er udviklingen hæmmet. Guatemala har svage offentlige institutioner, fx et skattesystem med den laveste inddrivelse i hele Mellemamerika. Et andet problem er, at den efter eget udsagn uskyldsrene præsident Morales er anklaget for at have modtaget ulovlige penge under valgkampen, og Guatemalas FN-støttede antikorruptionskomi-te vil have fjernet hans immunitet, så han kan stilles for retten. Parlamentet har dog afvist dette, men sagen har svækket præsidentens position i parlamentet. Uden opbakning herfra bliver det endnu sværere at gennemføre store reformer som fx en tiltrængt opgradering af infrastrukturen.
 
Kriminalitet begrænser investeringer
Udbredt kriminalitet er endnu en faktor, der begrænser udviklingen og investeringslysten i Guatemala. I midten af 90’erne sluttede en over 30 år lang borgerkrig og efterlod ekskombattanter arbejdsløse. Sammen med hjemsend-te eksfanger fra USA’s barske fængsler har det øget bandekriminaliteten, som kun er blevet forværret af, at mexi-canske narkokarteller har optrappet aktiviteterne i nabolandet mod syd.
Trods den relativt pæne økonomi lægger det en dæmper på udenlandske investorers lyst til at gøre forretninger i landet. Og et emerging market som Guatemala har brug for investeringer. Senest har Inter American Develop-ment Bank dog sponseret en stor infrastrukturplan i Guatemala og nabolandene på 2,5 mia. USD over de næste fem år. Det er en af årsagerne til, at Guatemala kunne være interessant. Med investeringer i den størrelsesorden skal der nemlig bruges ting udefra.
Skulle danske eksportører få mod på et mellemamerikansk eventyr, kan EKF Danmarks Eksportkredit hjælpe med at afdække risikoen. EKF Danmarks Eksportkredit bistår danske virksomheder med finansiering af eksport. Læs mere på ekf.dk

Gå direkte til land

Niels Dall-Hansen

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Niels Dall-Hansen
+45 35 46 26 59

Gå direkte til land

Index for robots