Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Venezuela


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber Suspenderet for nye garantier.
Privat køber Suspenderet for nye garantier.
Bank Suspenderet for nye garantier.

Vekselfinansiering: Ikke vurderet - kontakt EKF

Garantier i lokal valuta: Ikke vurderet - kontakt EKF
  

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Venezuela – hyperinflation og økonomisk kollaps

Venezuela er holdt op med at betale af på en del af sin gæld, og inflationen ventes at overstige 10.000 procent i år.
 
Denne analyse af EKF's chefanalytiker Lars Piil Damm har været bragt i Jyllands-Posten 6. april 2018.
 
Venezuela er tæt på statsbankerot, og regeringen forsøger at holde sig oven vande ved at lade seddelpressen rulle. Resultatet er hyperinflation. Det betyder, at pengene nærmest er blevet værdiløse, inden venezuelanerne når frem til kassen i supermarkedet.
 
Der er stort set ingen varer i butikkerne, folk sulter, og mere end 1 million mennesker har forladt landet gennem de sidste 2 år. Hele 87 pct. af befolkningen anslås at leve i fattigdom, og arbejdsløsheden ventes at stige til 23 pct. i år.
 
Venezuela kunne ellers være et af verdens rigeste lande, for landet har verdens største oliereserver. Det statslige olieselskab PDVSA står for næsten 100 pct. af landets eksportindtægter, da de seneste regeringer har gjort det nærmest umuligt at drive privat virksomhed.
 
Olieindustri i krise
Staten har nemlig siden 2002 nationaliseret over 1.300 virksomheder, og effekten har været katastrofal. Venezuela har haft negativ økonomisk vækst på omkring 14 pct. de sidste to år og den forventes at lande på minus 15 pct. i år. Derfor er landet nu helt afhængig af olieindtægterne.
Men det er gået helt galt for Venezuelas olieindustri.
 
Alene i de sidste to år er olieproduktionen faldet med over 20 pct., og effektiviteten ser ud til at fortsætte nedad. For Venezuela har ikke penge nok til at foretage de nødvendige investeringer til bare at fastholde olieproduktionen på det eksisterende niveau, og løn og arbejdsforhold er så ringe, at selskabet har oplevet en enorm medarbejderflugt. Fra 2016 til 2017 faldt antallet af ansatte i PDVSA fra 143.000 til 105.000, og alene i januar sagde 10.000 medarbejdere op.
 
Forretning er umuligt
Præsident Maduro forsøger som sin forgænger, Hugo Chavez, at holde prisernes himmelflugt nede ved at lægge prislofter på virksomhedernes varer. Resultatet af den øvelse kombineret med inflation er, at det reelt ikke er muligt at drive en profitabel forretning i Venezuela.
Samtidig er det mere end almindeligt svært at importere noget som helst, for regeringen styrer med hård hånd tildelingen af udenlandsk valuta. Det betyder igen, at en meget stor del af den indenlandske produktion, der er afhængig af import, er gået i stå, og at der er mangel på næsten alle varer, da Venezuela er nødt til at importere det meste.
 
Til trods for det massive kaos forventes Maduro at blive genvalgt, når der er valg den 20. maj. En af grundene er, at oppositionen er splittet og generelt har valgt at boykotte valget.
 
En anden er, at Maduro sidder med militærets opbakning.
Endvidere er valg i Venezuela ikke frie og fair, og det er også årsagen til, at USA og EU har indført sanktioner mod medlemmer af regimet.
 
Udsigt til kollaps
Selv om alt tyder på, at Maduro vinder valget, er det ikke usandsynligt, at styret vil kollapse i løbet af relativt kort tid. Mange forventer, at det i det lange løb vil være svært at overbevise militæret og regeringstro dele af befolkningen om fornuften i at fortsætte den samme uholdbare kurs.
 
Kreditvurderingsselskabet Moody's har allerede nedgraderet Venezuelas kreditværdighed til det lavest mulige niveau. For Venezuela er begyndt at misligholde sin gæld, og det vurderes, at kreditorerne står til at tabe 65 pct. eller mere af deres tilgodehavender i forbindelse med en bankerot.
 
Den eneste mulighed er en restrukturering af gælden, og det vil ske før eller siden. På nuværende tidspunkt er der derfor stort set ingen, der har lyst til at låne penge til Venezuela, da risikoen er skyhøj.
 
 

Gå direkte til land

Lars Piil Damm

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Lars Piil Damm
+45 35 46 26 57

Gå direkte til land

Index for robots