EKF’s vurdering af risiko ved eksport til USA


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF accepterer garantier fra Finansministeriet, mens vi vurderer andre offentlige købere konkret.
Privat køber EKF accepterer alle kreditværdige købere.
Bank EKF kan godkende kreditværdige banker.

Vekselfinansiering: Godkendt

Garantier i lokal valuta: Godkendt
 

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Markedsrapporter fra hele verden

EKF udarbejder løbende markedsrapporter om udvalgte lande i samarbejde med Dansk Erhverv. Rapporterne indeholder relevant information for danske virksomheder, der handler med eller investerer i udlandet.

Læs vores markedsrapport om USA her


 

USA – luft under vingerne til danske energiløsninger

Trump er klar med nye importafgifter, der kan ramme dansk eksport.
 
Af Niels Husted Dall-Hansen, senioranalytiker i EKF.
 
De økonomiske spåmænd havde forudsagt, at USA's nøgletal ville vise en opbremsning i økonomien i 2019. Men det modsatte skete. Da nøgletallene blev offentliggjort for 1. kvartal 2019, var de overraskende positive. USA's økonomi buldrer fortsat af sted med tårnhøj forbrugertillid, rekordlav arbejdsløshed og en dollar, der er bomstærk i forhold til euroen.

Drevet frem af højt offentligt forbrug, ufinansierede skattelettelser og en øget eksport. En amerikansk økonomi tæt på overophedning er også årsagen til, at dansk eksport til USA aldrig har været højere.

Alle venter på Trump
Lige nu venter alle dog spændt på Trumps næste træk i handelskrigen, hvor præsidenten konstant viser sig villig til at åbne nye flanker. Natten til mandag lod han igen sin frustration over kineserne komme ud via Twitter. Her er-klærede han, at han er parat til allerede fra i dag at forhøje importtolden fra 10 til 25 pct. på kinesiske varer for 200 mia. kr.

Efter at "The Tariff Man" har eskaleret handelskrigen mod Kina, kommer turen med stor sandsynlighed til EU og Japan, hvor Trump især har set sig vred på bilimporten og landbrugsvarerne.
Det kan sammen med en forventning om opbremsning i økonomien komme til at koste på dansk eksport til USA. Det samme sagde man om den danske eksport af grønne løsninger til USA, da den kul- og olieelskende Trump tiltrådte. Men nu er der den hage ved spådomme, at de har det med at tage fejl.
 
Offshore-vind er for alvor ved at komme op i omdrejninger i USA, og onshore-vindmølleparker har fået luft under vingerne. Fordi energitiltag er et område, hvor beslutningerne er overladt til delstater og investorer - og ikke ligger inden for præsidentens ressortområde. Lige nu ser det derfor ud til, at det store potentiale i USA for danske vindleverandører og underleverandører er tæt på indfrielse.

De første havvindmølleparker ud for USA's østkyst bliver med MHI Vestas-møller, og Vestas har gang på gang sat rekord for ordreindgang på onshoremøller i USA i løbet af det seneste år. Også hos Siemens Gamesa vælter ordrerne ind.

Biogas
Helt så hurtigt går det ikke for biogas, men det er så småt er ved at vinde frem i USA. Senest lidt uden for New York, hvor et biogasanlæg med danske leverancer og med finansiering fra det statslige danske eksportkreditinstitut, EKF, er under opførelse.

Det grønne Kinder-æg, der både kan skaffe grøn energi, minimere affald og give et økonomisk afkast, er nyt for amerikanerne. Udfordringen er, at biogasanlæg traditionelt er mindre investeringer sammenlignet med vindparker, men konkurrerer på lige fod om investorernes penge. Måske derfor har biogasanlæg et lidt sværere liv derude.

Klima
Den gode nyhed for dansk eksport er, at den klimaforandringsfornægtende præsident, der har trukket USA ud af Paris-klimaaftalen, underkendes af de lokale guvernører. I New York har den demokratiske guvernør Andrew Cuomo sat en række klimatiltag i gang, der skal hjælpe både kontorer, industrivirksomheder og private med at spare på energien.

Det gælder alt fra nye bygningsregulativer til hjælp til at finde på mere energibesparende løsninger til at sikre individuel afregning af el, varme og vand i udlejningsejendomme – noget, der ellers ikke har været praksis i USA.

En række stater følger New Yorks eksempel, og det giver gode muligheder for danske virksomheder inden for energibesparende løsninger. Lige nu arbejder den stærke dollar og den brandvarme økonomi for de danske eksportører, mens præsidentens præferencer for importtold arbejder imod.

Gå direkte til land

Christian Dahl Winther

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Christian Dahl Winther
+45 35 46 27 47

Gå direkte til land

Index for robots