EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Mexico


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF accepterer garantier fra Finansministeriet, mens vi vurderer andre offentlige købere konkret.
Privat køber EKF accepterer alle kreditværdige købere
Bank EKF kan godkende kreditværdige banker.

Vekselfinansiering: Godkendt

Garantier i lokal valuta: Godkendt
 

 

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Markedsrapporter fra hele verden

EKF udarbejder løbende markedsrapporter om udvalgte lande i samarbejde med Dansk Erhverv. Rapporterne indeholder relevant information for danske virksomheder, der handler med eller investerer i udlandet.

Læs vores markedsrapport om Mexico her


 

Mexico – tåger af usikkerhed på et stærkt marked

 
Mexico byder på gode eksportmuligheder for danske virksomheder. Landet nyder godt af nærheden til det enorme amerikanske marked og frihandelsaftalen NAFTA, men Trumps trusler om at træde ud af NAFTA og et forestående mexicansk præsidentvalg skaber usikkerhed.
 
Anne Andreassen, chefanalytiker EKF Danmarks Eksportkredit
 
”Den værste handelsaftale i historien”, har Donald Trump kaldt den nordamerikanske frihandelsaftale, NAFTA. For mange er det interessant at følge den amerikanske præsidents kommunikationsstil på behørig afstand, men for nabolandet mod syd er det alvorligt. USA er aftager af ca. 80 pct. af Mexicos eksport, og mexicanske emigranter sender mange penge hjem, så det vil have store konsekvenser, hvis Trump gør alvor af truslerne om at forlade NAFTA og sende illegale indvandrere hjem.
 
Usikkerheden lurer
Det er dog uvist, om det kommer så vidt. NAFTA-forhandlingerne er besværlige og trækker ud – måske også fordi de involverede parter skal til valg i år. Mexico har præsidentvalg til juli, de canadiske provinser Ontario og Quebec har valg i hhv. juni og oktober, og USA har midtvejsvalg til november. Ingen ønsker at gå til valg med en upopu-lær aftale i rygsækken.
I Mexico kan præsidenten kun sidde i én periode, så regeringspartiet PRI har kørt tidligere finansminister Jose Antonio Meade i stilling som spidskandidat. Hans væsentligste modstander er den venstreorienterede populist An-drés Manuel López Obrador, der fører meningsmålingerne i øjeblikket. Obradors chance ligger især i befolkningens utilfredshed med korruption og regeringens håndtering af den voldelige kriminalitet i landet. Uanset hvem der vin-der, vil vedkommende sandsynligvis stå i spidsen for et splittet parlament og derfor få svært ved at få gennemført sine mærkesager.
Valget og NAFTA skaber tåger af usikkerhed og lægger en dæmper på internationale investeringer på det ellers fornuftige mexicanske marked.
 
Fornuftig økonomi
Mexico har en sund økonomi med en forventet vækst på ca. 2 pct. i år. Et minus er afhængigheden af USA, men i øjeblikket nyder Mexico godt af den økonomiske fremgang i nabolandet. Faldet i oliepriserne har dog gjort ondt – en væsentlig del af de offentlige indtægter kommer fra olie – og faldet har tvunget regeringen til at stramme de offentlige budgetter og øge skatteindtægterne. Mexicos gæld er steget til knap 50 pct. af BNP, hvilket dog stadig er til at håndtere.
Regeringen med præsident Enrique Peña Nieto i spidsen har gennemført strukturelle reformer bl.a. på arbejdsmarkeds- og uddannelsesområdet og i energi- og telesektorerne for at tiltrække udenlandske investeringer, og det bidrager til det overordnet gode forretningsklima. Det er dog også indhyllet i tågen fra NAFTA og præsidentvalget. Vinder Obrador fx valget, frygtes det, at det kan få negative konsekvenser for reformprocessen og det gode for-retningsklima.
 
Gode danske eksportmuligheder 
For danske virksomheder er Mexico interessant på flere punkter. Energireformen har åbnet op for øget privat deltagelse i en sektor, som tidligere har været domineret af offentlige monopoler. Der udbygges bl.a. med vedvarende energi, hvilket danske leverandører allerede har nydt godt af. Ligeledes er der muligheder for danske virksomheder i Mexicos olie- og gassektor. I EKF har vi fx deltaget i forretninger med den statslige olie-/gaskoncern Pemex, som har sikret flere danske eksportordrer. Mexico er også værd at se nærmere på for danske designere og modevirksomheder, da Mexicos efterhånden ret købekraftige middelklasse har fået øjnene op for internationale luksus- og kvalitetsvarer.
 
EKF Danmarks Eksportkredit bistår danske virksomheder med finansiering af eksport. Læs mere på ekf.dk
 
 

Gå direkte til land

Lars Piil Damm

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Lars Piil Damm
+45 35 46 26 57

Gå direkte til land

Index for robots