Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Brasilien


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF accepterer garantier fra Finansministeriet, mens vi vurderer andre offentlige købere konkret.
Privat køber EKF accepterer stærke købere svarende til minimum B​. ​EKF accepterer stærke købere svarende til minimum B og stiller krav om robusthed overfor markeds- og valutaudsving.
Bank EKF kan godkende kreditværdige banker.

EKF kan godkende sager under 25 mio. kr. efter konkret vurdering uanset øvrige vilkår på landet.

Vekselfinansiering: Godkendt

Garantier i lokal valuta: Godkendt op til beløb på DKK 25 mio. For større beløb kontakt EKF.
 
 

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Markedsrapporter fra hele verden

EKF udarbejder løbende markedsrapporter om udvalgte lande i samarbejde med Dansk Erhverv. Rapporterne indeholder relevant information for danske virksomheder, der handler med eller investerer i udlandet.

Læs vores markedsrapport om Brasilien her


 

Brasilien har akut brug for reformer

 
Brasilien er verdens ottendestørste økonomi, men landet har underpræsteret i årevis.
 
Denne analyse af EKF's chefanalytiker Lars Piil Damm er bragt i Jyllands-Posten 11. juni 2019.
 
Hvis det politiske billede op til valget så lidt broget ud herhjemme, er det for ingenting at regne mod, hvordan det ser ud i Brasilien. Med 30 partier i underhuset og 21 i Senatet er det mere end svært at få besluttet noget som helst.

Det gør det ikke nemmere, at præsident Jair Bolsonaros parti har under 10 pct. af pladserne i underhuset og endnu færre i overhuset. Men der er akut brug for reformer, for brasilianerne lider fortsat under eftervirkningerne af den alvorlige recession, der ramte landet i 2015 og 2016.

Arbejdsløsheden er på knap 12 pct., og uligheden og fattigdommen er øget betydeligt de seneste år. Samtidig har Brasilien været hærget af en række spektakulære korruptionssager, der bl. a. har involveret det statsejede olieselskab Petrobras og højtstående politikere.

Det er en meget lidt imponerende udvikling i et land, der for ikke så mange år siden blev hyldet som et af verdens vækstlokomotiver.

De internationale finansmarkeder har hidtil accepteret, at Brasilien har været enormt langsom til at tilpasse sig den nye økonomiske virkelighed, hvilket har resulteret i, at den offentlige gæld er steget til hele 88 pct. af BNP. Men tålmodigheden er ikke uendelig.

Nok er præsident Bolsonaro populist, men han har en økonomiminister, der gør, hvad han kan for at gennemføre en upopulær, men altafgørende pensionsreform samt en skattereform, der skal gøre op med det, der er noget nær verdens mest komplicerede skattesystem.

Der er også stort behov for at mindske importbarriererne, for Brasilien er et af verdens mest lukkede lande i forhold til samhandel. Det har en lang række importtariffer og -restriktioner, der hæmmer import og skader den økonomiske vækst.

Faldende eksport
Den danske eksport til Brasilien er faldet i forhold til årene inden recessionen i 2015 og 2016. Men trods udfordringerne er landet med sine 210 mio. indbyggere, sin glubende appetit på energiløsninger og infrastruktur samt sin omfattende fødevareproduktion et attraktivt marked for danske virksomheder.

Brasilien er blandt verdens største fødevareproducenter – og selv under recessionen blev landbrugssektoren ved med at vokse med omkring otte pct. om året.

For at få mere gang i den danske eksport til Brasilien har EKF Danmarks Eksportkredit åbnet en lånegaranti, der skal få flere af de store brasilianske aktører til at købe dansk landbrugs- og fødevareudstyr.

Ny industriel revolution
Der er også andre brancher, der trods økonomiske problemer fortsat går godt. Ikke mindst inden for vedvarende energi, hvor der stilles vindmøller op i stor stil. Men der arbejdes også massivt på at forbedre infrastrukturen, og de kommende år skal der bygges veje, havne og lufthavne, hvor danske virksomheder har gode muligheder.

Brasilien er fortsat verdens ottendestørste økonomi, og noget af det, der skal kickstarte økonomien, er en ny industriel revolution. Industry 4.0, som den bliver kaldt, skal gennem automatisering og brug af big data sikre Brasilien større konkurrencedygtighed. Også her kan danske virksomheder spille en rolle.
 
 

Gå direkte til land

Lars Piil Damm

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Lars Piil Damm
+45 35 46 26 57

Gå direkte til land

Index for robots