EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Japan


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF accepterer garantier fra Finansministeriet, mens vi vurderer andre offentlige købere konkret.
Privat køber EKF accepterer alle kreditværdige købere.
Bank EKF kan godkende kreditværdige banker.

EKF kan godkende sager under 25 mio. kr. efter konkret vurdering uanset øvrige vilkår på landet.

Vekselfinansiering: Ikke vurderet - Kontakt EKF

Garantier i lokal valuta: Godkendt 


 

Markedsrapporter fra hele verden

EKF udarbejder løbende markedsrapporter om udvalgte lande i samarbejde med Dansk Erhverv. Rapporterne indeholder relevant information for danske virksomheder, der handler med eller investerer i udlandet.

Læs vores markedsrapport om Japan her


 

Japan – Asiens syge, gamle dame

 
Når kronprinseparret på tirsdag ankommer til Japan på officielt statsbesøg bliver det til et land, der ikke ligner noget andet i verden.
 
Af Peter Toft, chefanalytiker EKF
Denne artikel blev bragt i Jyllandsposten den 6. oktober 2017
 
Japan er med en statsgæld på 233 procent af BNP verdens mest forgældede industriland, og de har befundet sig i lavvækst i mere end to årtier. Fødselstallet er dalende, og den japanske befolkning forventes at være reduceret med en tredjedel inden 2050. Shinzo Abe, der nu er på sit femte år som premierminister, har forsøgt sig med alle de tiltag, der ifølge de gængse økonomiske teorier burde sætte gang i økonomien. I samarbejde med Japans centralbank har han forsøgt at stimulere væksten med negative renter og ved at lade seddelpressen køre, så yennen udhules i værdi. Oveni har regeringen sat blus på det offentlige forbrug, og dermed en endnu højere statsgæld. Alt sammen for at øge investeringslysten, forbedre konkurrenceevnen og kickstarte det indenlandske forbrug. Men stik mod forventninger har det ikke sat gang i en forbrugsfest.
 
Forandring 
Japan er på mange måder ’Asiens gamle syge dame’. Japanerne bliver gamle, og det efterlader en enorm forsørger- og gældsbyrde til de yngre generationer.
Medicinalvarer udgør omkring en tredjedel af den danske eksport, men også danske høreapparater går som varmt brød, ligesom der er stort potentiale for leverandører inden for ældreplejen. Trods det faktum, at den japanske realløn er faldet næsten uafbrudt siden år 2000, er købekraften høj, og den danske eksport til Japan er vokset siden finanskrisen, så den i dag udgør lidt over 15 mia. kroner årligt. For japanerne er vilde med alt, hvad der er dansk – uanset om det er HC Andersen eller dansk design, møbelkunst og mode. Der er stor efterspørgsel efter rene, danske fødevareprodukter men også efter produkter, der kan effektivisere landbruget og fødevaresektoren. Efter ulykken på Fukushima atomkraftværket i 2011 besluttede japanerne at satse mere på naturgas og vedvarende energi bl.a. offshore vind, hvor danske leverandører er i front.
 
Industrimirakel 
Japan blev bogstaveligt talt bombet tilbage i udvikling i de sidste måneder af 2. verdenskrig, og ligesom Vesteuropa modtog de solid økonomisk støtte fra amerikanerne til genopbygningen efter krigen. Det var på det fundament, at det japanske industrimirakel blev skabt. Der blev satset på billig produktion af andre landes højteknologiske løsninger, statsstøtte til eksportsektoren og høje toldmure.
Det førte til, at japanerne i 1980’erne kom til at være dominerede både inden for bilbranchen og højteknologi. Men i 1991 sprang en gældsfinansieret bolig- og aktieboble. Siden har Japan stået i økonomisk dødvande. Ikke mindst fordi lande som Kina, Taiwan og Sydkorea i dag producerer højteknologi langt billigere.
Japanerne er veluddannede men ikke særligt entreprenante. Landet præget af store industrikonglomorater, de har verdens længste arbejdstider, og det er svært at skabe store, nye produktivitetsforbedringer. Skal japanerne igen op i gear, kræver det derfor politisk mod til at gennemføre reformer, der fremmer konkurrenceevne og iværksætteri. Svag konkurrence i landbruget er et fokusområde, men der skal også skabes et mere mobilt arbejdsmarked og tages et opgør med en stivnet, mandsdomineret virksomhedskultur for at skabe mere mobilitet og få flere kvinder ud på arbejdsmarkedet.
Selvom Japan er et marked, der på sigt vil skrumpe pga. det faldende befolkningstal, så er forretningsklimaet i top. Korruptionen er lav, og japanerne har et godt og velfungerende juridisk system og en veludviklet banksektor. Det fremmer betingelserne for vækst og investeringer.
EKF kan som udgangspunkt afdække politiske og kommercielle risici på lang sigt i Japan. Den japanske yen kan være volatil, og EKF anbefaler at danske eksportører afdækker sig mod valutarisikoen.
 
 

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Gå direkte til land

Peter Toft

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Peter Toft
+45 35 46 26 53

Gå direkte til land

Index for robots