Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Tanzania


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF accepterer garantier fra Finansministeriet, mens vi vurderer andre offentlige købere konkret.
Privat køber

EKF accepterer de allerstærkeste købere i landet svarende til minimum B+.

EKF accepterer ikke risiko på private købere i landet – se under Banker om eventuel mulighed for dækning via bankmarkedet.
Bank EKF kan godkende kreditværdige banker.

Vekselfinansiering: Ikke vurderet - Kontakt EKF

Garantier i lokal valuta: Ikke vurderet - Kontakt EKF
 

 

​​Tanzanias gode image får ridser

Pæn vækst, stabilitet og store naturgasreserver gør Tanzania interessant. Korruptionen driller dog.
 
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 21. januar 2015
 
Tanzania har længe været en duks i Østafrika. Danmark og en lang række andre lande har i årevis støttet det ludfattige lands kamp for økonomisk oprejsning.
Politisk stabilitet, økonomisk vækst og en geografisk nøgleposition har sendt Tanzania ind i kategorien af ”de næste vækstmarkeder”. Med store forekomster af naturgas offshore er landet sammen med naboen Mozambiquae også blevet en godbid for globale energiselskaber.
 
Naturgassen kan blive startknappen til raketfart for Tanzania på en række fronter, når strukturen i landet er på plads. Og her er kamp mod korruption blevet et vigtigt våben, efter at 12 donorlande i efteråret indefrøs knap 3 milliarder kr. på grund af en stor korruptionssag i energisektoren.
 
SEKTORER
  • Landbrug: Umoderne sektor med stort potentiale, der beskæftiger 70 pct. af arbejdsstyrken. Leverandører af udstyr og rådgivning kan finde marked her på sigt.
  • Infrastruktur: Potentielt østafrikansk knudepunkt og transitland for regionen, hvis man formår at løfte ambitionerne med infrastrukturen. Energiboom vil ligeledes øge behovet for en generel udbygning af transportsystemer, havne, rørledninger etc.
  • Maskiner: I takt med udviklingen, stiger efterspørgslen på maskiner til alle former for industri. EKF har de seneste par år stillet garantier til danske eksportører af maskiner.
ØKONOMI
Fra håbløs til håbefuld. Tanzanias økonomi er på vej frem og ser ud til at holde momentum. Gældseftergivelse samt en position som international donoryndling og mønsterbryder har de senere år sendt forventningerne til landet i vejret.
Nu skal de indfries, og her gør den seneste korruptionssag ondt, for forholdet til IMF og 12 donorlande udgør fortsat en livsnerve for Tanzania. Landet er fortsat blandt verdens fattigste og bøtten kan nemt vælte.
 
POLITISK RISIKO
Med valg til oktober kommer de økonomiske perspektiver naturligt på banen i år. Partiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) har siden 1995 siddet tungt på magten og har skiftet fortidens socialisme ud med fri markedsøkonomi og reformer.
Selv om de står til at blive presset mere end tidligere, er CCM og præsident Jakaya Kikwete favoritter til at vinde femte valg i træk.
Forholdet til de internationale donorer og investorer står højt på agendaen, og derfor sendes der klare signaler om at bekæmpe korruptionen ved at lade en kommission i fuld offentlighed gennemgå sagen, der førte til flere ledende politikeres fald. Uafhængighedsønskerne på Zanzibar kan give lidt spændinger i et valgår, men vi forventer ikke at det nuværende semi-selvstyre bliver ændret.
 
 

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Gå direkte til land

Christian Dahl Winther

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Christian Dahl Winther
+45 35 46 27 47

Gå direkte til land

Index for robots