Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Elfenbenskysten


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF stiller krav om garanti fra Finansministeriet på vegne af offentlige købere.
Privat køber EKF accepterer de allerstærkeste købere i landet svarende til minimum B-
​EKF accepterer de allerstærkeste købere i landet svarende til minimum B.
Bank EKF kan godkende kreditværdige banker.

EKF kan godkende sager under 10 mio. kr. efter konkret vurdering uanset øvrige vilkår på landet.​

Vekselfinansiering: Ikke vurderet - Kontakt EKF

Garantier i lokal valuta: Ikke vurderet - Kontakt EKF
 

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

​Elfenbenskysten genstarter økonomien

Kakaoeksport lægger en god bund under økonomien i det vestafrikanske land, der har et bredere fundament end sine naboer
 
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 19. november 2015
 
Når den varme kakao tænder julelys i børnenes øjne i den kommende tid, spreder det samtidig glæde i Vestafrika. Elfenbenskystens globale førerposition på kakaomarkedet er fundamentet under landets hastigt voksende økonomi. Regeringen har skabt stabilitet i det tidligere så uroprægede land, der senest i 2011 oplevede borgerkrig, og udenlandske investorer omfavner i stigende grad det fransktalende land. Landbruget har generelt gode vækstbetingelser på grund af gunstigt klima, og danske eksportører bør holde øje med udviklingen de kommende år. Med høje vækstambitioner, en stabil valuta og fokus på øget sikkerhed forsøger Elfenbenskysten at gøre sig lækker for udlandet og blive et nøglemarked i Vestafrika. For danske selskaber handler det blandt andet om at træde over sprogbarrieren og forholde sig til sikkerhedssituationen.
 
SEKTORER
  • Landbrug: Foruden kakao hjælper klimaet til en stor produktion af cashewnødder, bananer, palmetræer og kaffe – og landet har ambitioner om at udvide sektoren og komme op i værdikæden i stedet for blot at eksportere råvarerne. Det åbner for eksport af udstyr og forarbejdningsløsninger.
  • Infrastruktur/byggeri: I modsætning til mange andre afrikanske lande er der investeret massivt i nye veje og i energisektoren, hvor forsyningen rent faktisk matcher efterspørgslen. Der ventes en fortsat udbygning af infrastruktur og boligmassen for at fortsætte væksten, så danske aktører bør holde et vågent øje med interessante opgaver.
ØKONOMI
Elfenbenskysten har vækstrater omkring 7-10 pct. i disse år, og selv om landet kommer fra et lavt niveau, har det potentiale til at blive en regional magtfaktor. I modsætning til nabolandet Ghana er Elfenbenskysten på en opadgående trend, der er bygget på et bredt økonomisk fundament, en valutakurs som er bundet til euroen og en række reformtiltag, der på ganske kort tid har øget statens indtjeningsevne. Det har givet et større økonomisk råderum, øget statens investeringer og reduceret renteomkostningerne. Dertil kommer, at kakaohøsten har været god i Elfenbenskysten, og at man har gennemført en række eksportmindede reformer, der yderligere øger mulighederne i kakaoindustrien. Elfenbenskysten står for omkring 40 pct. af den globale kakaoproduktion i år og har desuden en stærk position inden for kaffe, nødder og andre landbrugsvarer. Landets stærke økonomiske performance får også ros af de internationale rating bureauer, og EKF har i år opgraderet Elfenbenskysten fra den dårligste risikokategori 7 til kategori 6 i dag. Et lille, men vigtigt skridt i den rigtige retning.
 
POLITISK RISIKO
Med stærke økonomiske resultater og genopbygning af det plagede land sikrede præsident Alassane Ouattaras sig en ny periode på posten ved valget i oktober. Her er uddannet økonom og har satset benhårdt på at udvikle landets økonomi gennem reformer og ved at udvikle flere sektorer end blot kakaoen, som tilbage i 1970’erne og 1980’erne forgyldte Elfenbenskysten lige indtil priserne styrtdykkede. Reformvejen og det gode samarbejde med IMF og Verdensbanken har høstet stor anerkendelse i udlandet, og målet er blandt andet at skabe sig en position som det foretrukne land i regionen at gøre forretninger i. Reformviljen har betydet, at landet de seneste år har forbedret sin position på Verdensbankens ”Doing Business” liste til nummer 142 ud af 189 i 2016, mod 177 i 2013. Der er altså et stykke vej endnu, men udviklingen er afgjort positiv. Selvom der også er kommet bedre styr på sikkerheden, er det dog fortsat langtfra sikkert at bevæge sig rundt i landet, så det er en risikofaktor, man skal kunne håndtere. 
 
FINANSIERING
Der findes en håndfuld gode, store banker at læne sig op af, når man gør forretninger, inklusiv franske Société Générale og panafrikanske banker som Ecobank og Bank of Africa. Forretningsklimaet er relativt godt og landet er meget investeringsvenligt.​
 
 ​

Gå direkte til land

Christian Dahl Winther

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Christian Dahl Winther
+45 35 46 27 47

Gå direkte til land

Index for robots