Det hjælper vi med
CEBRA architecture 40 ansatte
Ordre til Abu Dhabi 70 millioner kroner
Leveringsgaranti til kunde 7 millioner kroner

Tør du løbe risiko ude i verden? Det gør CEBRA architecture - med lidt hjælp fra EKF

I 2015 vandt CEBRA architecture fra Aarhus en konkurrence om at designe et kulturcenter og en tilstødende park i hjertet af Abu Dhabi by. For at få ordren på cirka 70 millioner kroner skulle CEBRA stille en leveringsgaranti til bygherren, som var større end egenkapitalen i den forholdsvis lille tegnestue. Den udfordring hjalp EKF CEBRA med at overkomme.

​I 2015 vandt det Aarhusianske arkitektfirma CEBRA med 40 ansatte en konkurrence om at designe et kulturcenter og en tilstødende park i hjertet af Abu Dhabi by. Det var en ønskeopgave for CEBRA, som skulle skabe en park, der er inspireret af Emiraternes natur, samt ombygge en vigtig bygning fra 1980’erne til en nutidig hub for kunst og kultur.

Men for at få ordren på cirka 70 millioner kroner skulle CEBRA stille en leveringsgaranti til bygherren på 10 % af kontraktsummen. Det store beløb, som ligefrem var større end CEBRAs egenkapital, var en udfordring.
CEBRA stod dermed i en klassisk situation, hvor en mindre virksomhed får en stor ordre og skal få det hele til at hænge sammen.
 
CEBRAs bank, Sydbank, ville gerne komme med den nødvendige kredit og stille en bankgaranti til bygherren i Abu Dhabi i en risikodeling med EKF. Men EKF anbefalede også CEBRA og Sydbank at forsikre bankgarantien til byg-herre med en Bondgaranti.
 

Bondgaranti sikrer mod uberettiget træk på din leveringsgaranti

En leveringsgaranti, som den CEBRA skulle stille, er et beløb, som dem, man har stillet garantien overfor, kan trække på når som helst. Også selv om det måske er uberettiget, og de måske ikke har ret i, at man ikke leverer som lovet. Hvis det sker, og man ikke er forsikret, kan det betyde et stort tab og måske ligefrem konkurs for ek-sportøren. 

CEBRA fik en bondgaranti fra EKF, som beskyttede dem mod uberettiget træk på deres leveringsgaranti. Det be-tød, at de kunne sove roligt om natten, selv om de havde deponeret cirka 7 millioner kroner på en ”åben” konto.
”1% af risikobeløbet er en lille pris at betale for ro i sindet, når man har 7 millioner kroner ude at svømme”
Kolja Nielsen, CEO i CEBRA architectureKontraktgaranti sikrer løbende tilgodehavender

EKF stillede desuden en Kontraktgaranti på 3 millioner kroner, som forsikrer CEBRAs løbende tilgodehavender hos bygherren i Abu Dhabi. Det gav CEBRA sikkerhed for at få penge for udført arbejde, som kunden endnu ikke hav-de betalt for.
 
Udover manglende betaling fra kunder kan kontraktgarantier også beskytte mod politiske begivenheder, som umuliggør gennemførelse af en igangværende forretning, og mod tab i forbindelse med annullering af ordrer, hvor man allerede har bundet arbejdskapital.  
 

Hvad koster det?

Prisen for en bondgaranti afhænger af flere ting, blandt andet købers kreditværdighed og landet, men den ligger typisk på 0,5–1% af bond'ens beløb pro anno. Tilsvarende med en Kontraktgaranti, hvor prisen typisk ligger på 0,5-2,5 % pro anno af det tilgodehavende, som eksportøren vil have dækket.
 
Sådan foregår Bondgarantier
​EKF giver dig en garanti. Dermed overtager vi risikien for, at din kunde trækker på garantien uden grund. Med os i ryggen kan du bede din bank stille en bond over for din kunde.

Sådan foregår Kontraktgarantier

​EKF stiller en garanti for betalingen til dig. Dermed overtager vi størstedelen af din risiko for, at betalingerne af økonomiske eller politiske årsager udebliver. ​Med os i ryggen kan du sige ja til ordren.​Lad EKF tage risikoen, når du handler med udlandet. Vi kan give dig og banken sikkerhed for betalingerne.

Vil du beskytte din eksport mod tab?

​Lad EKF tage risikoen, når du handler med udlandet. Vi kan give dig og banken sikkerhed for betalingerne.
Beskyt eksporten
​Med en Bondgaranti sikrer du dig mod, at en udenlandsk køber uden lovlig grund trækker på en garanti, som du har stillet.

Bondgaranti

​Med en Bondgaranti sikrer du dig mod, at en udenlandsk køber uden lovlig grund trækker på en garanti, som du har stillet.
Læs mere
​En Kontraktgaranti sikrer mod de tab, der kan opstå, hvis du bliver forhindret i at levere en konkret ordre til en udenlandsk kunde.

Kontraktgaranti

​En Kontraktgaranti sikrer mod de tab, der kan opstå, hvis du bliver forhindret i at levere en konkret ordre til en udenlandsk kunde.
Læs mere
Index for robots