Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Usbekistan


EKF's holdning til Usbekistan

Betalingsrisiko over middel EKF dækker risici på forretninger i landet, hvis køberne lever op til stramme krav, der begrænser EKF’s risiko. Betalingsrisikoen kan dog være så høj i forbindelse med bestemte typer forretninger, at EKF ikke ønsker at deltage i dem.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år6
Krav om remburs/bankgaranti
Offentlig køber: Krav om statsgaranti
1-5 år6
Krav om remburs/bankgaranti
Offentlig køber: Krav om statsgaranti
Over 5 år6
Krav om remburs/bankgaranti
Offentlig køber: Krav om statsgaranti
Særlige garantierKontakt EKF 

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringerKontakt EKF 

Forretningsklima

Udfordrende forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er udfordrende eller dårlige. Der kan være omfattende problemer med flere aspekter af forretningsklimaet, og det kan være decideret besværligt at drive forretning i landet.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

På vækstjagt i Centralasien
Usbekistans naturrigdomme åbner for dansk eksportpotentiale. Diktatur og tungt statsapparat giver udfordringer på vejen.
 
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 18. juni 2015.
 
Jagten på nye danske eksportmuligheder indbefatter sjældent Centralasien og lande som Usbekistan. Desværre. For via rigelige naturressourcer som naturgas, bomuld, hvede og guld besidder landet nu de økonomiske muskler til at investere heftigt i udvikling. Især infrastrukturen, som blev opført i Sovjettiden og nu er forældet.  Derfor vil landet vil skrue op for investeringerne for at fastholde de høje vækstrater. Usbekistans altdominerende statseje, udemokratiske valg og dårlige forretningsklima er en eksportmæssig hæmsko, men landet har både penge og planer parat. For eventyrlystne eksportører kan et partnerskab med EKF således være vejen til at sikre sig mod de åbenlyse politiske risici i netop denne type lande.
 
SEKTORER
  1. Infrastruktur. Regeringen planlægger tiltrængte investeringer i transport, boliger, energi og vandforsyning. Det er forældet og overbelastet, men nu er der penge til at udvikle landet og understøtte væksten, hvor dansk teknologi og viden kan spille en rolle.
  2. Energi/effektivitet. Usbekistan er blandt verdens største CO2-udledere per indbygger og generelt trænger energiforsyningen til at blive opgraderet og effektiviseret. Der er fokus på mere vedvarende energi i denne omstilling, hvor dansk teknik kan finde et marked.
ØKONOMI
Lille udlandsgæld og høje vækstrater. Det store land ligger midt i Asien uden havadgang, men med stolte handelstraditioner som en del af fortidens silkerute mellem Asien og Europa. De senere år har Usbekistan levet højt på at sælge naturgas, hvede, bomuld og guld fra en af verdens største guldminer til specielt Rusland og Kina. Derfor sætter dykket i energipriserne og Ruslands nedtur selvfølgelig også sine spor her og trykker væksten ned fra over 10 pct. til omkring 7 pct. i disse år. Men da de fede år har polstret landet, er Usbekistans udlandsgæld lav . Finanskrisen fik heller ikke store konsekvenser, da statsbankerne er afkoblet fra den internationale finansverden og den private sektor ikke har adgang til udenlandsk finansiering.   
 
POLITISK RISIKO
 
Siden 1991 har Islam Karimov siddet på Usbekistans top. Som præsident, parlamentsleder og i marts genvalgt for fjerde gang med over 90 pct. af stemmerne. Usbekistan betragtes som et diktatur, hvor staten samtidig sidder på det meste. Den politiske usikkerhed er rettet mod det magtvakuum, der kan opstå, når den 77-årige præsident ikke længere sidder på tronen, idet der er ikke demokratiske traditioner. Usbekistan har i stigende grad øget relationerne til Kina, mens Rusland har forsøgt at trække landet tættere på sig ved at eftergive gæld. Til gengæld er Usbekistan mere isoleret fra til resten af verden.
 
FINANSIERING
 
På grund af det dårlige forretningsklima og den udbredte korruption, kan det være en klar fordel for eksportører at forsikre sig hos EKF mod den væsentlige politiske risiko. Der kræves remburs eller bankgarantier i forbindelse med forretninger. Staten vil ofte være aktør – enten som ejer af bankerne eller i form af en statsgaranti på de største projekter.
 
​​​

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Peter Toft

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Peter Toft
+45 35 46 26 53

Gå direkte til land

Index for robots