Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Ukraine


EKF's holdning til Ukraine

Høj betalingsrisiko EKF dækker kun risici på forretninger i landet, hvis køberne lever op til meget stramme krav, der begrænser EKF’s risiko. Betalingsrisikoen kan dog være så høj, at EKF ikke ønsker at deltage i forretninger i landet.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år7
Krav om remburs
1-5 år7
Suspenderet
Over 5 år7
Suspenderet
Særlige garantier7
Suspenderet

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringer5
Suspenderet

Forretningsklima

Udfordrende forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er udfordrende eller dårlige. Der kan være omfattende problemer med flere aspekter af forretningsklimaet, og det kan være decideret besværligt at drive forretning i landet.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Spinkelt håb om fremgang for Ukraine

 
Af Peter Toft, chefanalytiker EKF
Denne artikel er bragt i Jyllands-Posten den 16. februar 2017
 
EKF har netop åbnet forsigtigt op for eksportkredit til Ukraine igen i lyset af små økonomiske fremskridt. Landet er dog stadig udfordret med fortsat borgerkrig mod øst og intern politisk splittelse, høj udlandsgæld og et vanskeligt erhvervsklima.
 
Ukraine havde aldrig kommet sig efter finanskrisen, som ramte hårdt, da Maidan-revolutionen brød ud i 2013/14 og efterfulgt af Ruslands Krim-annektering og udbrud af krig i Østukraine. Nu tre år senere er der spæde lyspunkter: økonomien vokser svagt, og det går fremad med genrejsning af banksektoren. Usikkerheden om fremgangen er dog høj.
 
SEKTORER
 
1.     Landbrug. Ukraine har noget af verdens bedste landbrugsjord, men en forældet maskinpark og lav produktivitet.
2.     Energi. Ukraine er storforbruger af energi, og har en stor naturgasimport. Danske kompetencer inden for energieffektivisering kan finde et voksende marked.
3.    IT. Ukraine har en hurtigt voksende IT-industri og et stort behov for modernisering.
 
ØKONOMI
 
Ukraine var aldrig kommet rigtigt på fode igen efter finanskrisen, da Maidan-revolutionen, Krim-annekteringen og borgerkrigen kom i 2013/14. Krigen og den indenrigspolitiske krise udløste en dyb recession og BNP’et faldt 6,6 pct. i 2014 og 9,9 pct. i 2015. Landet måtte indføre valutakontrol og bede Valutafonden om hjælp. Hjælpeprogram har bidraget til at stabilisere Ukraines økonomi, og der ventes nu en beskeden vækst i 2017. Men usikkerheden om fremtiden er fortsat høj.
 
POLITISK RISIKO
 
Ukraines politiske stabilitet balancerer således fortsat på en knivsæg. Regeringen har formået at gennemføre et stort reformarbejde, men det er usikkert, om fremdriften kan sikres og Valutafondens program kan holdes på ret køl, hvilket er afgørende. Ukrainsk politik er præget af store interne modsætninger, og forholdet til Rusland er på frysepunktet. Samtidig er Ukraine helt afhængigt af fortsat opbakning fra de vestlige lande. Med en ny præsident i USA og et EU med masser af udfordringer, er der risiko for, at Ukraine bliver glemt, hvilket vil øge risikoen for tilbagefald mod kaos.
 
FINANSIERING
 
Ukraines erhvervsklima er dårligt, og landet er blandt verdens mest korrupte. Der er et trængende behov for at retssystemet bliver uafhængigt. Banksektoren har været igennem en større oprydning, og de store banker er nu ved at komme på fode igen. EKF har netop åbent for korte remburser på maksimalt 1 år med udvalgte udenlandskejede banker. 

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Peter Toft

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Peter Toft
+45 35 46 26 53

Gå direkte til land

Index for robots