Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Colombia


Risikoklasse

Risikoklassen afspejler risikoen for, at en køber ikke kan betale på grund af politiske risici i landet. Jo højere tallet er, des højere er risikoen.
 

 

 

EKF's dækningspolitik

 

Kredittid
/Køber
Garantier uden kredittid Op til 1 år 1-5 år Over 5 år
Offentlig køber EKF accepterer garantier fra Finansministeriet, mens vi vurderer andre offentlige købere konkret.
Privat køber EKF accepterer alle kreditværdige købere.
Bank EKF kan godkende kreditværdige banker.

Vekselfinansiering: Godkendt med særlige forhold - Kontakt EKF

Garantier i lokal valuta: Godkendt
 

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

​Håb om fred og fremgang i Colombia


Colombias økonomiske vækst er aftaget i de seneste år som følge af de lave råvarepriser, men fredsaftalen med FARC og fredsforhandlinger med ELN skaber håb om fremgang i landet.

Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 12. oktober 2017.
 
40 års kamp mod narkokarteller og godt et halvt århundredes væbnet konflikt med den marxistiske oprørsgruppe FARC og andre guerillagrupper har sat sine spor i Colombia. Men nu er der håb om fred og fremgang. Regeringen underskrev en fredsaftale med FARC i november sidste år – selvom befolkningen i første omgang sagde nej til fredsaftalen – og fredsprocessen går fortsat fremad. I august afleverede FARC de sidste våben, hvilket fik regeringen til at annoncere en formel afslutning på konflikten. FARC har samtidig byttet camouflagesættene ud med jakkesæt og har startet et politisk parti. En af forudsætningerne for fredsaftalen var nemlig, at FARC fik et antal sæder i parlamentet fra 2018.  Den colombianske regering har i årevis måttet kæmpe på flere fronter. For Colombia hører også til blandt verdens største producenter af kokain, og kokainen har været en kæmpe indtægtskilde for FARC. USA har både finansielt og militært bidraget til kampen mod narkoen. Der er med amerikansk hjælp blevet sat ind blandt andet ved at overflyve kokamarkerne med sprøjtemidler, der har haft den uheldige bivirkning, at ikke bare kokainbøndernes marker, men også de marker, hvor lovlydige bønder har plantet helt almindelige afgrøder, er visnet.
 
Colombia er meget afhængig af eksport af nogle få råvarer og er derfor blevet ramt af de lave råvarepriser i de seneste år. Olie er Colombias største eksportvare, mens kul kommer ind på andenpladsen. Kaffe bidrager også godt til eksporten og det colombianske nationalregnskab.
 
BEDRE END NABOER
Til trods for udfordringerne har Colombia klaret sig langt bedre end regionale naboer som Venezuela, Brasilien og Argentina i de senere år. Colombias økonomiske vækst er godt nok faldet fra 5 pct. i 2013 til 2 pct. sidste år, men landet har ikke oplevet negativ økonomisk vækst som Venezuela, Brasilien og Argentina. Der er flere årsager til, at Colombia har klaret sig bedre end disse lande, men blandt de væsentligste er formentlig, at Colombia trods udfordringerne med guerillagrupper og narkokarteller nyder godt af politisk stabilitet, stærke institutioner og fornuftige makroøkonomiske politikker. Dette har betydet, at landet stod godt rustet til at modstå effekterne af de lave råvarepriser. Colombias økonomi er samtidig mere diversificeret end mange andre råstoføkonomier. Mens olie udgør stort set hele Venezuelas eksport, udgør den kun en tredjedel af Colombias eksport.
 
GODE FREMTIDSUDSIGTER
Colombias konservative økonomiske politikker har betydet, at den offentlige gæld ligger på et håndtérbart niveau på omkring 52 procent af BNP. Den colombianske regering har holdt igen med de offentlige udgifter og har gennemført en række reformer. En af regeringens udfordringer er, at goderne er meget ulige fordelt i landet, og der fortsat er mange fattige og en arbejdsløshed på over 9 pct.
 
For tiden nyder Colombia godt af de seneste måneders stigende oliepriser, og på længere sigt vil fredsaftalen med FARC og fredsforhandlingerne med guerillagruppen ELN gavne landets sikkerhedssituation og vækstudsigter. Colombia vil således også i de kommende år byde på gode danske eksportmuligheder, og EKF Danmarks Eksportkredit kan hjælpe med finansiering og risikoafdækning i forbindelse med eksport til landet. Der er muligheder i mange sektorer i landet, herunder i oliesektoren, minesektoren samt landbrugs- og fødevaresektoren. Colombia har overvejende et godt forretningsklima, men som mange andre steder i Latinamerika kan korruption og sikkerhedssituationen være en udfordring.
 
 

Gå direkte til land

Lars Piil Damm

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Lars Piil Damm
+45 35 46 26 57

Gå direkte til land

Index for robots