EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Chile


EKF's holdning til Chile

Lav betalingsrisiko EKF dækker som udgangspunkt risici på forretninger i landet. Der vil normalt ikke blive stillet andre krav til købere end de almindelige minimumskrav til kreditværdighed.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år0
Ingen restriktioner
1-5 år0
Ingen restriktioner
Over 5 år0
Ingen restriktioner
Særlige garantier0
Ingen restriktioner

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringerKontakt EKF 

Forretningsklima

Godt forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er gode. Der kan være moderate problemer med enkelte aspekter af forretningsklimaet, men helhedsindtrykket er positivt.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Solide Chile rider kobberstormen af
Krise på kobbermarkedet gør ondt i Chile, men store investeringer skal sikre økonomien.
 
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 26. maj 2016.
 
Kobber udgør halvdelen af Chiles eksport, og med Kinas afmatning er kobberprisen faldet til det halve siden 2011. Det har fået det store mineland til at skrue ned for det offentlige forbrug, men samtidig vil regeringen investere massivt i veje, lufthavne, jernbaner og havne i de kommende år for at styrke landets konkurrenceevne. Disse investeringer vil medvirke til at holde Chile på sporet som en oplagt eksportdestination i Latinamerika. Foruden miner har landet opbygget en betydningsfuld fødevaresektor med kæmpe eksportfokus. Den åbne, velfungerende økonomi har et stærkt kommercielt klima, og tilmed byder landet også på politisk stabilitet. Regeringen har dog masser af udfordringer at arbejde med i form af stigende arbejdsløshed, ulighed og flere skandaler.
 
 
SEKTORER
 
1.     Energi. Der er en udvidelse i gang af elsektoren med stor fokus på vedvarende energi. EKF har medfinansieret flere vindmølleparker i Chile, og der vil også fremadrettet være gode muligheder for at eksportere danske vindmøller og andre energiløsninger.
 
 
2.    Miner/infrastruktur. Lanceringen af en ny infrastrukturfond med 9 mia. US-dollar i kassen skal medvirke til den tiltrængte opgradering af Chiles infrastruktur og understøtte de økonomiske vækstambitioner. Mineindustrien kræver et velfungerende transportsystem og tilstrækkelig energiforsyning, hvilket også kan åbne for danske løsninger og materiel.
 
3.    Fødevarer. Chile er storproducent af fødevarer med vin, fisk og frugt i spidsen. Sektorens betydning bliver kun større midt i de økonomiske udfordringer, og der ventes store investeringer i udvidelser, hvilket kan gavne danske leverandører af produktionsudstyr.


ØKONOMI
Erhvervspolitik med sikker hånd har gennem en årrække sikret Chile en solid økonomi. De pæne vækstrater er dog forsvundet med kobberprisens dyk og lavere efterspørgsel fra hovedkunden Kina, der aftager 25 pct. af eksporten. Nu satser landet på at investere sig ud af vækstproblemerne, og den åbne økonomi har tradition for at tiltrække sig stor interesse fra udenlandske investorer. Chiles fordel er desuden en lille statslig gæld, store statslige reservefonde og stærke globale handelsbånd. Det har gjort Chile til Sydamerikas eneste højindkomst OECD-land, dog med enorme indkomstforskelle i befolkningen. Omkring hver tiende af de 17 mio. indbyggere lever under fattigdomsgrænsen.
  
 
POLITISK RISIKO
Chiles position som politisk duks i en urolig region er kommet under beskydning. En række partier og enkeltpersoner mistænkes for at have modtaget bestikkelse af kemiselskabet SQM, hvilket har sendt tilliden til det politiske landskab i dørken forud for næste års parlamentsvalg. Regeringsleder Michelle Bachelet er ikke selv involveret, men personer tæt på alle de otte største partier er under anklage i sagen, der minder om en miniudgave af Brasiliens Petrobras-skandale. Regeringen har ellers forsøgt at vinde befolkningens tillid de senere år med reformer af uddannelseområdet, arbejdsmarkedet og det politiske landskab. De overskygges nu af skandaler og en stigende arbejdsløshed i et land, hvor den økonomiske ulighed i forvejen er tårnhøj.
 
 
FINANSIERING
EKF er åben for forretninger i Chile uden restriktioner. Det gode forretningsklima gør landet til et oplagt eksportmål. Chiles banksektor er velreguleret og velfungerende, og EKF kan tage risiko på en række banker i landet. Chiles peso er faldet i værdi overfor US-dollaren gennem de senere år, hvorfor man som eksportør skal være opmærksom på eventuelle valutarisici.

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Lars Piil Damm

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Lars Piil Damm
+45 35 46 26 57

Gå direkte til land

Index for robots