Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Brasilien


EKF's holdning til Brasilien

Moderat betalingsrisiko EKF dækker som udgangspunkt risici på forretninger i landet. EKF vil dog ofte stille særlige krav til købere udover de almindelige minimumskrav til kreditværdighed.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år5
Minimum køberklasse 2 (CC2)
1-5 år5
Særlige dækningsvilkår
Minimum køberklasse 2 (CC2)
Over 5 år5
Særlige dækningsvilkår
Minimum køberklasse 2 (CC2)
Særlige garantier5
Minimum køberklasse 2 (CC2)

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringer2
Ingen restriktioner

Forretningsklima

Moderat forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er moderate. Der kan være problemer med nogle aspekter af forretningsklimaet, herunder forhold som besværliggør mulighederne for at drive forretning.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Brasilien er på vej op i gear efter en hård nedtur

Efter nogle år med økonomisk krise er der nu økonomisk fremgang igen i Brasilien.
Den store landbrugs- og fødevaresektor er et interessant marked for danske leverandører.
 
Denne analyse af EKF's chefanalytiker Lars Piil Damm er bragt i Jyllands-Posten 4. januar 2018.
 
Sambatrommerne og caipirinhaerne var klar på en lun juliaften i Belo Horizonte i 2014. Brasilien skulle spille sig i VM-finalen i den sport, der nærmest er en religion i landet. Nationaldrink og dans blev dog afløst af salte tårer og fortvivlelse, da Brasilien blev udraderet 7-1 på eget græs af en velsmurt tysk fodboldmaskine. For at det ikke skulle være nok, måtte det fodboldelskende folk de følgende år igennem en alvorlig økonomiske krise.
 
Men de hårde tider er måske på vej i glemmebogen. Økonomien er i bedring, og et nyt VM er lige om hjørnet.
  
Bilindustrien i fremgang
Som følge af krisen i 2015 og 2016 er Brasilien gået fra at være verdens fjerdestørste bilproducent til i dag at være den ottendestørste. Industrien slog bak under krisen, men er ved at være i omdrejninger igen med øget indenlandsk efterspørgsel og eksport til især Argentina. Samtidig har præsident Michel Temer mindsket protektionismen i olie- og gassektoren, hvilket har medvirket til, at en række internationale olieselskaber vil investere adskillige milliarder i sektoren i de kommende årtier. 
 
Brasilien havde en positiv vækst på 0,7 procent i 2017, og den forventes at stige til 2,3 procent i år. Derudover forsøger regeringen ved hjælp af reformer at få styr på de offentlige finanser. Det er lykkedes at lande en arbejdsmarkedsreform, og en hårdt tiltrængt pensionsreform er på tegnebrættet. Andre tegn på fremgang er, at inflationen i 2017 faldt til tre procent efter at have været oppe over ti under krisen. En reallønsstigning i omegnen af seks procent gør samtidig brasilianernes købekraft stærkere.
 
Det har ellers været hårde tider for landet, der tidligere blev udråbt til et af verdens vækstlokomotiver. I kriseårene 2015 og 2016 var der negativ økonomisk vækst på henholdsvis 3,8 procent og 3,6 procent. Som følge af store underskud på de offentlige finanser er den offentlige gæld steget kraftigt de senere år og landede på 78 procent af BNP i 2017. Det er dog positivt, at størstedelen af gælden er indenlandsk, og at staten er i stand til at finansiere sig.

Præsident Michel Temer ser trods korruptionsanklager ud til at blive siddende til udgangen af valgperioden i december 2018. Temers centrum-højre-regering har forbedret landets forretningsklima, men det er uvist, om han genopstiller. Temer er upopulær som følge af bl.a. korruptionsanklagerne, men hvis den økonomiske fremgang fortsætter, og arbejdsløsheden falder i de kommende måneder, kan han muligvis blive fristet. Det er en fordel for Temer, at flere af hans potentielle modkandidater også er ramt af korruptionsanklager.
  
Gode muligheder for dansk landbrugs- og fødevareeksport
Brasilien er interessant for danske eksportører, og EKF Danmarks Eksportkredit kan hjælpe med både finansiering og risikoafdækning. Til eksempel har det danske generalkonsulat i São Paulo, Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer samt EKF lavet et tiltag, der skal gøre det lettere for landets enorme landbrugssektor og fødevareindustri at købe ind hos danske virksomheder. Seks landbrugskooperativer har fået tilbudt kreditrammer, såkaldte shopping lines, på 125 millioner USD på attraktive vilkår. Så kan de gå på indkøb i Danmark uden at bekymre sig om udfordringer med finansieringen.

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Lars Piil Damm

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Lars Piil Damm
+45 35 46 26 57

Gå direkte til land

Index for robots