Landevurdering

Iran


EKF's holdning til Iran

Suspenderet EKF dækker som hovedregel ikke nye forretninger til landet. Kontakt EKF for yderligere information.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år7
Suspenderet
1-5 år7
Suspenderet
Over 5 år7
Suspenderet
Særlige garantier7
Suspenderet

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringerKontakt EKF 

Forretningsklima

Moderat forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er moderate. Der kan være problemer med nogle aspekter af forretningsklimaet, herunder forhold som besværliggør mulighederne for at drive forretning.

Yderligere information om Iran

BEFOLKNINGSTAL AREAL BNP PER CAPITA
80.840.713 1.636.000 km25.183 US$

For yderligere om landet henvises til Udenrigsministeriets hjemmeside.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

VERDENS ØJNE HVILER IGEN PÅ IRAN
 
Atomaftale kan åbne op for et stort eksportmarked med rigelig olie og fastfrosne milliardbeløb på kontoen.
 
Bragt i Jyllands-Posten den 23. juli 2015
 
 
Den nye aftale om Irans atomprogram betyder øget international kontrol, som skal forhindre, at Iran udvikler atomvåben. Til gengæld får Iran stillet i udsigt, at man lemper de økonomiske og handelsmæssige sanktioner. Foruden at have verdens fjerdestørste oliereserver har Iran også ca. 100 mia. dollars fastfrosset på udenlandske konti, som vil blive frigivet, når sanktionerne løftes. Landet er økonomisk hårdt ramt lige nu, men med adgang til verdensmarkedet kan verdens 18.-største økonomi blive interessant for danske eksportører, der dog skal berede sig på et vanskeligt marked.
SEKTORER
Infrastruktur: Iran står med et stort behov for at opgradere sin infrastruktur, og olieindustrien kan levere finansieringen. Der kan på sigt åbne sig et interessant bygge-og anlægsmarked.
 
Energi: Olieindustrien har brug for en opgradering oven på de heftige sanktioner og for at forløse landets potentiale for olieproduktion. Samtidig er der luftet planer om at udbygge den vedvarende energi, hvor danske aktører kan byde sig til.
Fødevarer/ farma/ forbrug: Kommer oliepengene til at flyde igen og sikre øget købekraft, vil det største marked i Mellemøsten være et oplagt mål for danske leverandører af kvalitetsvarer inden for en række sektorer.
ØKONOMI
Selv om landet har omgået Vestens økonomiske sanktioner ved at handle olie med primært Kina og Indien, har Iran været afskåret fra at indføre pengene til landet. Konsekvenserne har været negativ vækst, høj inflation og arbejdsløshed på over 10 pct. Økonomien skal genoplives, og aftalen ventes at kunne give økonomisk vækst på 5-6 pct. af BNP årligt. De massive indeståender i udlandet på 100 mia. dollars kombineret med lav udlandsgæld sikrer et meget solidt fundament under landets økonomi.
 
POLITISK RISIKO
Især Israel og Saudi-Arabien har kritiseret atomaftalen med ærkefjenden i højlydte vendinger, og der venter formentlig en lang, problemfyldt vej forude, før præstestyret har fået åbnet Irans dør til omverdenen helt igen. Kritikken omhandler primært Irans støtte til forskellige regimer i regionen og den forventede øgede økonomiske indflydelse, der kan forskyde magtbalancen i regionen.
 
FINANSIERING/FORRETNING
EKF har haft Iran suspenderet siden 2012, men aftalen kan på sigt føre til genåbning af forretninger i landet. EKF har tidligere haft mange forretninger i Iran og har i forbindelse med de politiske forhandlinger oplevet flere forespørgsler fra danske selskaber. Udfordringerne i landet er især rettet mod en høj grad af korruption og et massivt bureaukrati. Derfor bør man som eksportør sikre sig god rådgivning fra både ambassade og eksterne rådgivere, når man bevæger sig ud på dette risikofyldte marked.
 

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Ane Juul Jonsson

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Ane Juul Jonsson
+45 35 46 26 92

Gå direkte til land

Index for robots