EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Kina


EKF's holdning til Kina

Betalingsrisiko under middel EKF dækker som udgangspunkt risici på forretninger i landet. EKF vil dog i nogle tilfælde stille enkelte særlige krav til købere udover de almindelige minimumskrav til kreditværdighed.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år2
Minimum køberklasse 4 (CC4)
Særlige dækningsvilkår
1-5 år2
Minimum køberklasse 3 (CC3)
Særlige dækningsvilkår
Over 5 år2
Minimum køberklasse 3 (CC3)
Særlige dækningsvilkår
Særlige garantier2
Minimum køberklasse 4 (CC4)
Særlige dækningsvilkår

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringer2
Konkret afgørelse

Forretningsklima

Moderat forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er moderate. Der kan være problemer med nogle aspekter af forretningsklimaet, herunder forhold som besværliggør mulighederne for at drive forretning.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Kina er havnet i strukturel sump

Der skal grundlæggende reformer til at løfte den økonomiske supermagt videre.
 
Af Peter Toft, senioranalytiker EKF
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten den 25. juni 2015
 
Kina står foran en svær proces med at reformere landet og sikre brændstof til landets hungrende vækstmotor. De lavthængende frugter er plukket i det seneste årtis vækstraseri og nu kan det begynde at gøre ondt at få løsnet op for statsejerskab af urentable industrier, slippe nådigt ud af ejendomsboblen og tage de svære skridt længere op i værdikæden. Også i forhold til at mindske de miljømæssige konsekvenser. Verdens største økonomi er dog fortsat i fremgang og byder på spændende danske eksportmuligheder, hvis man formår at navigere i forretningsklimaet.
 
SEKTORER
 
1.    Klima/miljø. Væksten har presset Kina enormt på miljøfronten og landet har vist meget stor interesse for danske helhedsløsninger og kompetencer inden for vind, affald og vandhåndtering.
 
2.    Luksusprodukter. Velhaverne i Kina elsker importeret luksus og stærke mærkevarer har meget høj status. Her kan danske luksusmærker kile sig ind i den enormt købestærke overklasse.
 
3.    Fødevarer. Skandalerne har stået i kø på det kinesiske fødevaremarked og derfor er der stor efterspørgsel efter rene kvalitetsvarer fra udlandet. Producenter af kvalitetsprodukter kan derfor med fordel kigge mod Kina.
 
ØKONOMI
 
Selv om de kinesiske magthavere har pumpet penge ud på markedet for at understøtte væksten, bliver det svært at presse mere ud af den kinesiske formel med billig arbejdskraft, enorme investeringsplaner og rovdrift på naturressourcerne. Landets ejendomssektor blinker faretruende, gælden i regioner og statsejede selskaber er skyhøj og der er brug for oprydning i de ineffektive statsdrevne industrier. På den anden side forventes der vækstrater på 6-7 pct. fremover og man forsøger at øge det indenlandske forbrug til at opveje den altdominerende eksport.    
 
POLITISK RISIKO
 
Kommunistpartiet har gentagne gange vist, hvad der skal til for at få Kina videre, men spørgsmålet er nu om de er klar til at løsne kontrollen. Denne liberalisering af markedet vil give en magtudfordring, hvor man kan forsøge at reformere indefra med Singapore som rollemodel i meget mindre målestof. Udenrigspolitisk sætter Kina til gengæld fart på og udfordrer USA på den globale magtbalance med militær oprustning, større asiatisk dominans og ideen om at oprette en rival til verdensbanken.
 
FINANSIERING
Banksektoren er primært statsejet og præget af en gammeldags tilgang, langt fra international standard. Sammenholdt med det vanskelige forretningsmiljø og korruption ned gennem systemerne, skal man have gode forbindelser og rådgivere for at få succes på det kinesiske marked.  

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Peter Toft

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Peter Toft
+45 35 46 26 53

Gå direkte til land

Index for robots