Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til New Zealand


EKF's holdning til New Zealand

Lav betalingsrisiko EKF dækker som udgangspunkt risici på forretninger i landet. Der vil normalt ikke blive stillet andre krav til købere end de almindelige minimumskrav til kreditværdighed.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år0
Begrænset dækning grundet EU-regler
Ingen restriktioner
1-5 år0
Begrænset dækning grundet EU-regler
Ingen restriktioner
Over 5 år0
Ingen restriktioner
Særlige garantier0
Ingen restriktioner

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringerKontakt EKF 

Forretningsklima

Godt forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er gode. Der kan være moderate problemer med enkelte aspekter af forretningsklimaet, men helhedsindtrykket er positivt.

Døren er åben hos kiwierne
New Zealands stærke landbrugssektor og grønne energifokus bør øge dansk interesse
 
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 18. december 2014
 
Få eksportmarkeder matcher Danmark så godt som New Zealand. Massivt fokus på landbrug, grøn energi og miljø gør sammen med få kulturelle og sproglige barrierer landet til et oplagt eksportmål.
Hvis det altså ikke var for afstanden på godt 18.000 km. Newzealænderne - med kælenavnet kiwierne - har i høj grad deres egne handelsveje rettet mod Australien, Sydøstasien og USA. Men også for danske eksportører udgør det smukke land et spændende marked med vækst.
 
SEKTORER
 
1. Landbrug/ Fødevarer: Meget udviklet og betydningsfuld sektor med stor eksport af kød og mejeriprodukter.
Lave globale fødevarepriser øger presset for effektiviseringer, og her kan danske teknologiproducenter og rådgivere finde et marked.
 
2. Energi/ miljø: Stort energiforbrug sætter sammen med høje grønne ambitioner vindenergi højt på agendaen til at supplere landets vandkraftenergi.
EKF har allerede deltaget i opførelsen af flere statsejede vindparker. Stor fokus på bæredygtighed og miljø skaber markedsmuligheder inden for spildevand, affald og genanvendelse.
 
ØKONOMI
To store jordskælv i 2010 og 2011 ved byen Christchurch på sydøen har på dramatisk vis skubbet til landets økonomi. Genopbygningen af de ødelagte områder efter de tragiske skælv bidrager i høj grad til væksten i disse år.
Samtidig har gode vejrforhold hjulpet den afgørende landbrugs-og skovindustri til at levere varen. Derfor klarer New Zealands økonomi sig aktuelt godt, genopretningen af de offentlige finanser er på sporet, og gælden er på vej nedad.
Landets centralbank hævede i juli den ledende rente til 3,5 pct., og der ventes et nyt rentehop til foråret. På linje med mange europæiske lande står New Zealand dog over for en demografisk udfordring med en aldrende befolkning, der kun kan løses ved reformer af pension og regler for tilbagetrækning.
Turisme har længe været vigtig, og filmatiseringen af "Ringenes Herre" og senest "Hobbitten" med New Zealand som kulisse har givet et ekstra boost.
 
POLITISK RISIKO
 
New Zealand er geografisk isoleret, men det rugby-elskende folk har i årtier følt sig tæt forbundet med Australien.
Denne cirkel er udvidet med en perlerække af handelsaftaler med lande i Sydøstasien, som efterhånden aftager størstedelen af landets eksport. Senest har premierminister John Key underskrevet en aftale med sin sydkoreanske kollega, Lee Myung-bak, i november, hvilket ventes at styrke det newzealandske landbrug.
Key står som leder af nationalpartiet i spidsen for den nylig valgte koalitionsregering med bl. a. Maori-partiet, der kæmper for den indfødte befolknings rettigheder. Generelt er landets politik præget af stor stabilitet og effektive institutioner.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Christina Petersen

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Christina Petersen
+45 35 46 27 36

Gå direkte til land

Index for robots