Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Tanzania


EKF's holdning til Tanzania

Betalingsrisiko over middel EKF dækker risici på forretninger i landet, hvis køberne lever op til stramme krav, der begrænser EKF’s risiko. Betalingsrisikoen kan dog være så høj i forbindelse med bestemte typer forretninger, at EKF ikke ønsker at deltage i dem.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år6
Normalt krav om remburs/bankgaranti
1-5 år6
Normalt krav om remburs/bankgaranti
Sustainable lending
Over 5 år6
Normalt krav om remburs/bankgaranti
Sustainable lending
Særlige garantier6
Konkret afgørelse

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringerKontakt EKF 

Forretningsklima

Moderat forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er moderate. Der kan være problemer med nogle aspekter af forretningsklimaet, herunder forhold som besværliggør mulighederne for at drive forretning.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Tanzanias gode image får ridser
Pæn vækst, stabilitet og store naturgasreserver gør Tanzania interessant. Korruptionen driller dog.
 
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 21. januar 2015
 
Tanzania har længe været en duks i Østafrika. Danmark og en lang række andre lande har i årevis støttet det ludfattige lands kamp for økonomisk oprejsning.
Politisk stabilitet, økonomisk vækst og en geografisk nøgleposition har sendt Tanzania ind i kategorien af ”de næste vækstmarkeder”. Med store forekomster af naturgas offshore er landet sammen med naboen Mozambiquae også blevet en godbid for globale energiselskaber.
 
Naturgassen kan blive startknappen til raketfart for Tanzania på en række fronter, når strukturen i landet er på plads. Og her er kamp mod korruption blevet et vigtigt våben, efter at 12 donorlande i efteråret indefrøs knap 3 milliarder kr. på grund af en stor korruptionssag i energisektoren.
 
SEKTORER
 
1. Landbrug. Umoderne sektor med stort potentiale, der beskæftiger 70 pct. af arbejdsstyrken. Leverandører af udstyr og rådgivning kan finde marked her på sigt.
 
2. Infrastruktur. Potentielt østafrikansk knudepunkt og transitland for regionen, hvis man formår at løfte ambitionerne med infrastrukturen. Energiboom vil ligeledes øge behovet for en generel udbygning af transportsystemer, havne, rørledninger etc.
 
3. Maskiner. I takt med udviklingen, stiger efterspørgslen på maskiner til alle former for industri. EKF har de seneste par år stillet garantier til danske eksportører af maskiner.
 
ØKONOMI
 
Fra håbløs til håbefuld. Tanzanias økonomi er på vej frem og ser ud til at holde momentum. Gældseftergivelse samt en position som international donoryndling og mønsterbryder har de senere år sendt forventningerne til landet i vejret.
Nu skal de indfries, og her gør den seneste korruptionssag ondt, for forholdet til IMF og 12 donorlande udgør fortsat en livsnerve for Tanzania. Landet er fortsat blandt verdens fattigste og bøtten kan nemt vælte.
 
POLITISK RISIKO
 
Med valg til oktober kommer de økonomiske perspektiver naturligt på banen i år. Partiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) har siden 1995 siddet tungt på magten og har skiftet fortidens socialisme ud med fri markedsøkonomi og reformer.
Selv om de står til at blive presset mere end tidligere, er CCM og præsident Jakaya Kikwete favoritter til at vinde femte valg i træk.
Forholdet til de internationale donorer og investorer står højt på agendaen, og derfor sendes der klare signaler om at bekæmpe korruptionen ved at lade en kommission i fuld offentlighed gennemgå sagen, der førte til flere ledende politikeres fald. Uafhængighedsønskerne på Zanzibar kan give lidt spændinger i et valgår, men vi forventer ikke at det nuværende semi-selvstyre bliver ændret.
 

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Yasir Al-Gailany

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Yasir Al-Gailany
+45 35 46 27 30

Gå direkte til land

Index for robots