Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Namibia


EKF's holdning til Namibia

Moderat betalingsrisiko EKF dækker som udgangspunkt risici på forretninger i landet. EKF vil dog ofte stille særlige krav til købere udover de almindelige minimumskrav til kreditværdighed.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år4
Minimum køberklasse 4 (CC4)
1-5 år4
Minimum køberklasse 4 (CC4)
Over 5 år4
Minimum køberklasse 4 (CC4)
Særlige garantier4
Minimum køberklasse 4 (CC4)

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringerKontakt EKF 

Forretningsklima

Godt forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er gode. Der kan være moderate problemer med enkelte aspekter af forretningsklimaet, men helhedsindtrykket er positivt.

Naturen leverer potentialet i Namibia  

Pæne vækstudsigter og stabil politisk ledelse i den sydvestafrikanske råvareproducent

Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 25. september 2015

Sandklitternes dramatiske vandren ud i Atlanterhavet er et af billederne på Namibia. Landets nordlige Skeleton Coast kaldes for nogle af Afrikas sidste vilde områder og beskriver lidt af udfordringerne i det tyndt befolkede, sydvestafrikanske land. Namibia er 20 gange større end Danmark, men har kun 2,2 millioner indbyggere. Minedrift med især diamanter og uran udgør sammen med landbrug og fiskeri grundstenene i Namibias vækstøkonomi. Råvarer udgør over halvdelen af landets eksport. Namibias økonomi er af samme grund meget sårbar over for udsving i råvarepriserne, og selv om man har søgt at opbygge andre sektorer, kommer potentiale fortsat fra minerne. Landet kan bryste sig af et af mest stabile politiske klimaer i Afrika og er samtidig meget forretningsvenligt, hvilket gør det til en oplagt eksportdestination for danske virksomheder. Landets udfordringer, er forbundet med, faldet i den kinesiske efterspørgsel på råvarer, udsigten til en stramning i det globale renteniveau, og den økonomiske afmatning i Sydafrika.

SEKTORER

 

  1. Maskiner. De kommende år planlægges der en række nye mineprojekter og udvidelser, hvilket øger efterspørgslen efter løsninger og viden inden for udvinding, forarbejdning og logistik. Her kan danske virksomheder finde et meget interessant marked at opdyrke.                                                                              
  2. ​Vand. Det barske klima gør vand til en kostbar ressource i Namibia. Derfor er der fokus på at forbedre vandhåndteringen til både befolkning og landbruget. Samtidig er der muligheder inden for spildevandssystemer, og begge dele er oplagte danske specialer.                                                              
  3. Landbrug. Namibia har store fiske-og kødindustrier, som står for en femtedel af landets eksport. En aftale med EU giver Namibia god adgang til at afsætte landets kød og fisk af høj kvalitet på det europæiske marked. Dansk landbrugsmaskineri og ”know-how” gør landbruget til en attraktiv sektor med vækstpotentiale.

 

ØKONOMI

De seneste års pæne vækstrater tager en mindre pause i år, men ventes at returnere næste år. Tætte bånd til Sydafrika har på seneste trukket ned i regnskaberne, på baggrund af den økonomiske afmatning hos storebror i syd. Afhængigheden af sydafrikansk energi, udsigten til ændringer i indtægtsfordelingen af den fælles toldunion og en valuta linket til den svækkede sydafrikanske rand har fået Namibias regering til at trække lidt i bremsen i år for at holde styr på finanserne. En hel række nye mineprojekter ventes dog at sende væksten op omkring 5 pct. igen i 2016. Mens den overordnede økonomi ser pæn ud, står landet med betydelige udfordringer i forhold til fordeling af goderne. Uligheden er massiv, idet blot 3 pct. af de 2,2 mio. indbyggere er beskæftiget i den lukrative minesektor, mens hovedparten arbejder i landbruget, der er meget klimaafhængigt og uden samme økonomiske slagstyrke.

POLITISK RISIKO

Namibias bemærkelsesværdige, positive udvikling siden uafhængigheden fra Sydafrika i 1990 har medført, at partiet SWAPO sidder tungt på magten. Præsident Hage Geingob blev sidste år valgt med et kæmpe flertal og kunne spille på, at han har været med fra starten som landets første premierminister i 1990. Regeringen har en stærk forretningstilgang og arbejder på at hente udenlandske investorer til landet ved at gøre det nemt at etablere sig og have et meget transparent regelsæt. Dermed kan Namibia blive et godt supplement til Sydafrikas rolle som oplagt forretningsdestination i det sydlige Afrika. Foruden den store ulighed kæmper regeringen også med relativ høj arbejdsløshed, især blandt unge, hvilket har øget presset for at støtte sektorer med større medarbejderbehov.      

FINANSIERING

EKF deltager på baggrund af det gode forretningsklima både i bankgaranterede forretninger og projekter med privat risici. Landets fire største banker er sydafrikanske og udgør en stærk sektor med dygtige bankfolk. Med gode standarder, stort potentiale og åbne regnskaber er landet en oplagt destination at opdyrke resten af det sydlige Afrika ud fra. ​​

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Christina Petersen

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Christina Petersen
+45 35 46 27 36

Gå direkte til land

Index for robots