Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Ghana


EKF's holdning til Ghana

Betalingsrisiko over middel EKF dækker risici på forretninger i landet, hvis køberne lever op til stramme krav, der begrænser EKF’s risiko. Betalingsrisikoen kan dog være så høj i forbindelse med bestemte typer forretninger, at EKF ikke ønsker at deltage i dem.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år6
Offentlige købere: Lukket
Minimum køberklasse 1 (CC1)
1-5 år6
Sustainable lending
Offentlige købere: Lukket
Minimum køberklasse 1 (CC1)
Over 5 år6
Sustainable lending
Offentlige købere: Lukket
Minimum køberklasse 1 (CC1)
Særlige garantier6
Konkret afgørelse
Offentlige købere: Lukket

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringerKontakt EKF 

Forretningsklima

Moderat forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er moderate. Der kan være problemer med nogle aspekter af forretningsklimaet, herunder forhold som besværliggør mulighederne for at drive forretning.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Ghana – på vej mod økonomisk comeback?

Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 9. november 2017.

I slutningen af november rejser en dansk erhvervsdelegation med dronning Margrethe i spidsen til Ghana. Landet har forbedrede økonomiske vækstudsigter, men eksport er stadig ikke uden risiko.

Da den globale iværksætter Paul Wallevik i 1957 rejste fra Danmark til Ghana, var det for at sælge danske øl. Ghana var lige blevet uafhængigt, og Wallevik stødte på flere danske virksomheder, der allerede var godt i gang med forretningerne på den afrikanske vestkyst.

Når en dansk erhvervsdelegation ledet af dronning Margrethe tager på statsbesøg i Ghana den 23.-24. november, kommer de altså ikke til et ukendt land for danske eksportører.

Fra kæmpegæld til stigende tillid

Siden Walleviks tid har Ghanas økonomi været meget igennem. I 2006 fik landet en frisk start og fik eftergivet en stor del af udlandsgælden. Herefter fulgte dog en periode med ineffektivt offentligt forbrug, sløv vækst, høj inflation, ustabil valuta og begyndende gældskrise.

I 2015 kom IMF til landet med et støtteprogram og krævede til gengæld, at der kom styr på den offentlige økonomi og gælden. Statsgælden nærmede sig de 80 %, men det er lykkedes at bremse gældsoptagelsen til 72 % i 2017. Det er stadig højt, men den ventes at aftage de kommende år. IMF’s tilstedeværelse skaber øget markedstillid, og det er vigtigt. Ghana er nemlig et af de lande i verden, hvor rentebetalinger på statsgælden ift. statens indtægter er størst.

Ghanas fredelige magtskifte i slutningen af 2016 bidrager også til den øgede tillid. Ghaneserne valgte Nana Akufo-Addo som ny præsident, og efter syv demokratiske valg i træk er Ghana regionens demokratiske ledestjerne. Akufo-Addos regering oplever medvind og øget tillid – godt hjulpet på vej af en strøm af offshore-olie, der supplerer Ghanas traditionelle eksportvarer guld og kakao.

Eksport er ikke uden risiko

Centralbanken har nu stabiliseret valutaen og nærmer sig målsætningen om en inflation på under 10 %. For at understøtte skiftet i konjunkturen har den for nylig sænket renten, og økonomien står til en gennemsnitlig vækst på 6 % om året i perioden 2018-2022.

Banksektoren har traditionelt været profitabel, men har også været påvirket af landets udfordringer. Bankerne har en høj eksponering over for elsektoren gennem store udlån til elproducenter og industrivirksomheder, og det statslige elselskab har ikke været gode til at inddrive penge. Verdensbanken estimerer, at 30-40 % af regningerne ikke har været betalt. Bedre styring af indtægterne burde lette presset på bankerne, støtte udviklingen af elsektoren og fremme industrialiseringen af økonomien.

Regeringen træder dog varsomt med ambitionerne om effektivisering, da den er ved at revidere den tidligere regerings kontrakter. Bedre styring af økonomien er essentiel, men investortilliden er afgørende. Hvis regeringen annullerer tidligere indgåede aftaler, vil det have negativ effekt på tilliden.

Sektorfokus for statsbesøget er landbrug og fødevarer, bæredygtighed samt den maritime sektor, infrastruktur og jernbaner. Ghana er et interessant marked for danske leverandører til disse sektorer, men på trods af den voksende tillid ligger landet stadig i risikoklasse seks ud af syv. Derfor giver det god mening for danske eksportører at tage en eksportkredit med i kufferten, hvis de rejser efter den danske delegation.​​​

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Yasir Al-Gailany

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Yasir Al-Gailany
+45 35 46 27 30

Gå direkte til land

Index for robots