Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Etiopien


EKF's holdning til Etiopien

Høj betalingsrisiko EKF dækker kun risici på forretninger i landet, hvis køberne lever op til meget stramme krav, der begrænser EKF’s risiko. Betalingsrisikoen kan dog være så høj, at EKF ikke ønsker at deltage i forretninger i landet.

Politisk risikovurdering ved eksport

KredittidRisikoklasse (0-7)Dækningsvilkår
Op til 1 år7
Krav om remburs/bankgaranti
1-5 år7
Krav om remburs/bankgaranti
Sustainable lending
Over 5 år7
Krav om remburs/bankgaranti
Sustainable lending
Særlige garantier7
Konkret afgørelse

Politisk risikovurdering ved investering

Type af garantiRisikoklasse (0-5)Dækningsvilkår
Garanti for egenkapitalinvesteringerKontakt EKF 

Forretningsklima

Udfordrende forretningsklima De forretningsmæssige rammebetingelser i landet er udfordrende eller dårlige. Der kan være omfattende problemer med flere aspekter af forretningsklimaet, og det kan være decideret besværligt at drive forretning i landet.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Satsninger hjælper Etiopien til vækstboom
Gigantiske projekter og internationale investorer har sat gang i det østafrikanske land.
 
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 11. juni 2015.
 
Uden nævneværdige naturressourcer til at drive etiopiernes velstand fremad formår landet at sætte gang i økonomien. Afrikas næstmest folkerige nation er kendt for at dominere fattigdomslisterne, men tingene skifter hastigt i disse år med store investeringsprojekter og vækst i landbruget. Og der har været masser af smil de seneste år i det betydelige landbrug, fordi vejret er med dem. Samtidig har Etiopien sat gang i en række store infrastrukturprojekter for at understøtte fremgangen. Blandt anderer det danske entreprenørselskab Per Aarsleff i gang med et 4000 kilometer langt jernbaneprojekt, hvor EKF hjælper med finansieringen viaen garanti på 1,1 milliarder kroner. Potentialet ilandet er stort, men afhænger af den politiske vilje til at komme videre. De udenlandske investorer står i hvert fald klar, hvilket landets seneste obligationsudstedelse viste med markant overtegning.
 
SEKTORER
 
1.     Landbrug. Stærk vækst i dyrkning af kaffe, sukker og korn, samt fokus på at udvikle den vigtige sektor, der bidrager med omkring 50 pct. af landets indtægter. Dansk produktionsudstyr, vandteknologi og viden kan med fordel kigge mod dette marked, der forventer vækstrater på 7-10 pct. årligt.
 
2.     Infrastruktur. Staten har igangsat nødvendige opgraderinger af infrastrukturen og store investeringer i landets elsektor, der tidligere har bremset Etiopiens muligheder. Vejsystemer, jernbaner og et gigantisk vandkraftprojekt skal løfte landet op i den regionale top. Investorerne er til stede og danske aktører kan spille en rolle.
 
ØKONOMI
 
De heftige investeringer i infrastrukturen trækker sine spor i Etiopiens økonomi. Gælden er røget over 50 pct. af BNP og stiger stadig. Men IMF og Verdensbanken, der spiller en stor rolle i landets fremgang, roser Etiopien for at satse rigtigt. Udenlandske investorer stemmer med i koret og har vist sig klar til at poste penge i projekterne,.Især de store samhandelspartnere Kina og Saudi-Arabien har et godt øje til mulighederne. De økonomiske vækstrater forventes at nærme sig to cifre, men udgangspunktet er også meget lavt, idet de knap 100 mio. etiopiere er blandt verdens absolut fattigste. Landbruget, hvor omkring halvdelen af befolkningen er beskæftiget, er blandt trækhestene i økonomien. Centralbanken har flere gange devalueret valutaen birr som værktøj til at øge eksporten, men kan naturligvis ikke blive ved med at gøre det.
 
POLITISK RISIKO
 
Etiopien er ganske stabilt politisk, idet det altdominerende regeringsparti EPRDF sidder tungt på magten. Ved parlamentsvalget i maj erobrede partiet sammen med sine allierede alle de 442 parlamentssæder på valg. Der har løbende været kritik af manglende demokrati og forfølgelse af modstandere samt kritikere, men fremgangen og landets økonomiske dukserolle i Afrika gør også premierminister Hailemariam Desalegns regering mere populær. Udfordringen bliver at få sat mere fart på de politiske processer og sætte rigtige samfundsreformer i gang.  
 
FINANSIERING
EKF oplever stor interesse for Etiopien og afrikanske vækstøkonomier generelt. I forbindelse med forretninger i landet benyttes remburs og bankgarantier. Det udfordrende forretningsklima gør, at man skal have en bank med ind over, men landets banksektor udvikler sig hastigt i disse år.  

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Yasir Al-Gailany

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Yasir Al-Gailany
+45 35 46 27 30

Gå direkte til land

Index for robots