Landevurdering

EKF’s vurdering af risiko ved eksport til Angola


Angola kæmper med olieafhængigheden
Penge fra IMF og stram budgetstyring skal afværge en nedsmeltning af den offentlige økonomi.
 
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 30. juni 2016.
 
Angolas hovedstad Luanda er en voldsom kontrast til resten af landet. Byen er netop blevet kåret som verdens næstdyreste at bo i for udenlandske arbejdere. Samtidig har Angola afsluttet en række møder med IMF for at undgå en nedsmeltning af de olieafhængige statsfinanser. Det lyder som et paradoks, og det er det da også. Sagen er nemlig den, at den økonomiske udvikling med tocifrede vækstrater for blot får år siden er vendt til voldsomme underskud på betalingsbalancen og de offentlige budgetter.
 
Angola er nu Afrikas største olieproducent. Olie udgør 95 pct. af Angolas samlede eksportindtægter, det står for 40 pct. af landets BNP og 80 pct. af statens indtægter. Prisdykket på olie har medført en stribe konkurser, en fordobling af både stats- og udlandsgælden og et massivt fald i valutakursen. Regeringen har arbejdet ihærdigt på at tilpasse sig den faldende oliepris, men IMF og Verdensbanken er nødt til at træde til, hvis landet skal have en chance for at stabilisere økonomien.
 
SEKTORER
 
  1. Forbrugsvarer:Angola har en voksende velhavergruppe, der køber internationale brands inden for mode, design og møbler. Her har en række danske virksomheder oplagte varer at tilbyde.
  2. Industri/landbrug: Landet vil opbygge alternative industrier til olie og diamanter og modernisere et ineffektivt landbrug. Her kan danske maskiner og viden spille en rolle.
  3. Olie/gas og offshore: Maersk Oil har haft store aktiviteter i Angola siden 2005, og danske underleverandører til industrien bør have markedet på radaren.
ØKONOMI
Angola har ført en brav kamp mod faldende olieprisers katastrofale effekt på statsbudgetterne, men Angolas ledere har tabt første slag og har bedt IMF og Verdensbanken om hjælp. For få år siden var landets olieindustri ellers med til at forgylde landet. Pengene er blot kommet en mindre elite til gode, og Angola har ikke været i stand til at opbygge andre levedygtige industrier. Valutaen er dykket voldsomt, hvilket forbedrer konkurrenceevnen men øger inflation, og det gør ondt på befolkningen. Et stigende antal konkurser i oliesektoren påvirker bankerne.
 

POLITISK RISIKO

Den siddende præsident José Eduardo dos Santos, der har ledet landet siden 1979, har netop udnævnt sin datter, Afrikas rigeste kvinde, til at lede det statslige olieselskab Sonangol. Det har skabt forvirring omkring, hvorvidt præsidenten vil slippe grebet om landet, selvom han i marts 2016 erklærede, at han vil afslutte sin politiske karriere i 2018. Den politiske usikkerhed vil vare ved, indtil der er klarhed over hvem, der skal styre landet fremover.

Generelle forudsætninger for EKF's risikovurderinger
Denne information beskriver EKF’s vejledende landepolitik på udgivelsestidspunktet. Beskrivelsen er uden forpligtelser for EKF med hensyn til konkrete ansøgninger om eksportkreditgarantier. Før der disponeres på baggrund af dette materiale, opfordres virksomheden derfor til at indhente nærmere rådgivning hos EKF.

Gå direkte til land

Det hjælper vi med

EKF dækker, hvis din køber eller købers bank ikke betaler, og vi dækker hvis varen ikke kan leveres på grund af for eksempel krig eller importforbud. Vi dækker også i en lang række andre situationer.

Læs om større sikkerhed med EKF >

EKF dækker for eksempel, når din kunde har brug for kredit, og når du har brug for at låne penge til at producere dine eksportordrer.

Vores garanti- og finansieringsløsninger giver både dig og din kunde fordele. Det stiller dig godt i konkurrencen med andre leverandører og kan være medvirkende til, at du øger dit salg.

Læs om mere salg med EKF >

Yasir Al-Gailany

Få mere information om landet

Kontakt EKF's analytiker:
Yasir Al-Gailany
+45 35 46 27 30

Gå direkte til land

Index for robots