Det hjælper vi med

Sikker eksport til Libyen efter revolutionen

Revolutionen i Libyen har ført til forandringer på mange områder. For Kosan Crisplant, som er leverandør til gasselskaber over hele verden, har den betydet, at et interessant marked nu er blevet endnu mere attraktivt.
Hvad
Udstyr til håndtering og påfyldning af gasflasker
Værdi
Løbende ordrer på cirka 500.000 – 2 million kr. stykket
EKF's rolle
EKF stiller garanti for Nordea, som håndterer betalingerne fra Libyen
EKF produkt
Rembursgaranti
Dækningsperiode
Typisk 3-6 måneder
 • Citat

  ”Nu har vi fået sikkerhed både for at pengene kommer, og også hvornår de kommer”

  Lars Karlsmose, CFO, Kosan Crisplant
  ​Kosan Crisplant er førende inden for teknologi til at fylde og håndtere gasflasker. Markederne i Nordafrika er vigtige for virksomheden, da befolkningerne her er helt afhængige af gas på flasker til at varme vand og tilberede fødevarer. Flaskegas er altså central del af infrastrukturen i Nordafrika.

  ”Vi kender flere eksempler på at en dårlig forsyningslinje for flaskegas har ført til demonstrationer og protester på gaden,” siger Sales Director hos Kosan Crisplant, Bo Larsen.

  Af samme grund har det statsejede gasselskab Brega Petroleum i Libyen i en årrække været en fast kunde. Så snart forholdene i Libyen begyndte at stabilisere sig efter revolutionen gik Kosan Crisplant derfor i gang med at tage fat i sine kontakter på markedet, ligesom Brega Petroleum igen henvendte sig for at diskutere nye ordrer.

  Alligevel var noget afgørende forandret.
 • ​”I Gadaffi-tiden skulle vores forretninger med Brega ofte foregå igennem forskellige handelsselskaber, som typisk lå i London. Vi fik normalt vores penge, men hvor hurtigt svingede meget . Det var selvfølgelig skidt for vores likviditet, og vi måtte også bruge en del kræfter på at følge op og rykke for betalingen,” fortæller Bo Larsen.

  Med Gadaffi  ude af billedet kunne Brega i stedet tilbyde at betale via remburs. Remburser regnes normalt som en af de sikreste betalingsformer i internationale forretninger.
   
  Lars Karlsmose, Kosan Crisplants CFO, siger: ”Vi havde i flere år efterlyst, at betalingerne kunne ske via remburser, så for os er det et stort skridt fremad. Nu har vi fået sikkerhed både for, at pengene kommer, og også hvornår de kommer. Det betyder, at vores risiko er stort set forsvundet.”
  ​Også EKF anser rembursen som en rigtig god og sikker løsning:

  ”Der er ingen tvivl om, at Libyen stadig er et vanskeligt marked, og derfor er det klogt at gøre som Kosan Crisplant og dække risikoen af. Men for EKF var forretningen faktisk en relativt simpel sag. Vi havde på forhånd godkendt landet og banken, så den sag gled igennem systemet på et par dage,” fortæller vicedirektør hos EKF, Christian Ølgaard.
 • Når Kosan Crisplant fremover får nye ordrer fra Brega, garanter en statsejet libysk bank for betalingerne. Så snart Kosan Crisplant leverer, får virksomheden sin betaling af sin egen bank, Nordea.
   
  EKF stiller til gengæld en garanti for Nordeas remburs med den statsejede bank i Libyen. Så er Nordea sikker på at få sine penge, selv hvis betalingen alligevel ikke kommer som aftalt. Det giver sikkerhed hele vejen rundt.
  ”Vi er meget glade for samarbejdet med EKF,” siger Lars Karlsmose, som satser på yderlige vækst i Libyen:

  ”Indtil videre har der været tale om ordrer på ustyr til ”at holde hjulene i gang”. Altså mindre ordrer til diverse opgraderinger og nødvendig vedligholdelse. I takt med at styret i Libyen bliver stadig mere stabilt, vil der sandsynligvis blive frigjort midler også til større investeringer i helt nye anlæg, og når det sker, så er vi klar.”
 • ​EKF hjælper hvert år hundredvis af små og store virksomheder frem i verden. Læs nogle af succeshistorierne her.

  Læs om andre, vi har hjulpet

  ​EKF hjælper hvert år hundredvis af små og store virksomheder frem i verden. Læs nogle af succeshistorierne her.
  Læs historier
  ​Med en Rembursgaranti kan din bank deltage i rembursbetalinger på markeder, hvor banken ellers ikke vil tage risikoen.

  Rembursgaranti

  ​Med en Rembursgaranti kan din bank deltage i rembursbetalinger på markeder, hvor banken ellers ikke vil tage risikoen.
  Læs mere
  Middelklassen efterspørger danske produkter, men der er store risici. ​Se, hvordan vi vurderer risikoen i det land, du eksporterer til.

  Afrika

  Middelklassen efterspørger danske produkter, men der er store risici. ​Se, hvordan vi vurderer risikoen i det land, du eksporterer til.
  Se vurderinger
Index for robots